Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Počet ekofarem v ČR roste

03/09/09
smf

Počet biofarem v České republice podle údajů ministerstva zemědělství od loňska vzrostl téměř o 50 procent. Zdroj: www.agroweb.cz, autor: Jan Přibík 

Biofarem o téměř polovinu přibylo
Počet biofarem v České republice podle údajů ministerstva zemědělství od loňska vzrostl téměř o 50 procent. Ke konci letošního prvního pololetí jich bylo 2586, zatímco ke stejnému datu loňského roku ekologicky hospodařilo 1766 zemědělců.

Zároveň se zvýšila výměra jimi obhospodařované půdy, vzrostl i počet výrobců biopotravin ze 375 na 429. Strmý růst zájmu o ekologické zemědělství a biopotraviny trvá již několik let.
Podle pravidel ekologického farmaření se v ČR ke konci letošního června hospodařilo na 391 965 hektarech, což je 9,22 procenta z celkové rozlohy zemědělské půdy v zemi, téměř o 1,5 procentního bodu více než před rokem. "Daří se tak plnit Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství," uvedl náměstek ministra zemědělství Jiří Urban. Hlavním cílem tohoto dokumentu, který přijala vláda v roce 2004, je dosáhnout do roku 2010 desetiprocentního podílu ekologicky obhospodařované zemědělské půdy.
Září je letos u nás již pátým rokem měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Cílem letošní kampaně, která dnes oficiálně začala za účasti ministra zemědělství, je podpořit důvěru veřejnosti v ekofarmaření. Během září se v tuzemsku uskuteční více než šedesát akcí pro veřejnost, počínaje dny otevřených dveří na ekofarmách či přednáškami až po regionální bio dožínky a jarmarky. Více informaci, včetně aktualit mohou zájemci najít na webu www.mesic-biopotravin.cz.
Sortiment českých biopotravin je podle dnešního sdělení ministra zemědělství Jakuba Šebesty poměrně široký, v některých kategoriích má však stále značné rezervy. Přes růst nabídky tuzemských výrobců pochází však stále nadpoloviční většina v ČR prodávaných biopotravin ze zahraničí, vyplývá z údajů agentury Green Marketing.
Biopotraviny jsou stále také výrazně dražší než klasicky produkované potraviny. Zatímco v květnu 2008 byly podle průzkumu organizace Pro-bio-liga biopotraviny o 95 procent dražší než běžné, v říjnu činil rozdíl mezi jejich cenami 110 procent.
Autor: Přibík Oldřich, zdroj: www.agroweb.cz,  1.9.2009