Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Prezident na Pardubicku

08/09/09
smf

Potřetí přicestoval na oficiální návštěvu Pardubického kraje prezident České republiky Václav Klaus s manželkou. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

První den strávil prezident na Pardubicku

Prezidenta Václava Klause s manželkou pozval na třídenní návštěvu Pardubického kraje hejtman Radko Martínek. Foto: Miloš Spáčil (8.9.2009)

Pardubice – Potřetí přicestoval na oficiální návštěvu Pardubického kraje prezident České republiky Václav Klaus s manželkou Livií toto pondělí. První den zahájil prezidentský pár v Opatovicích nad Labem, největší obci Pardubického kraje, kde je přivítal hejtman Radko Martínek s chotí. Společně si prohlédli stavbu mimoúrovňové křižovatky R35 a D11. Na akademické půdě očekával prezidenta rektor Univerzity Pardubice Jan Málek.  V aule besedoval Václav Klaus se studenty. Po prohlídce nové budovy chemicko-technologické fakulty zamířil prezident do výrobní společnosti Era Corporation. Odpoledne se setkal  s krajskou samosprávou a zastupiteli města Pardubice.

„Chceme prezidentovi ukázat místa, kde dosud nebyl. Protože jsem historik, vím, jak si lidé v menších obcích takové návštěvy považují,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Prezident vyzdvihl třídenní program, neboť z něho je zřejmé, že vedení  Pardubického kraje myslí i na odlehlé části kraje.   „Cesty do krajů považuji za důležité, neboť se dozvídám, jak zde  lidé žijí, co cítí a co je trápí. Jakkoliv mám pocit, že naši zemi znám, stále objevuji něco nového,“ dodal Václav Klaus, proč s manželkou rádi cestují po České republice.

Úterní dopolední program začíná ve Skutči, kde si letos připomínají 720 let od první písemné zmínky. Další  zastávka je naplánovaná ve  firmě Grano Skuteč, která se podílela na zakázce pro Pražský hrad. Výroba dýmek je spojena s městem Proseč, odkud kolona vozidel pojede do Nových Hradů. Zámek, který se pro svoji  architektonickou jedinečnost někdy nazýván České Versailles, patří manželům Petru a Magdě Kučerovým.  Následují prohlídka Hamzovy léčebny v Košumberku  a návštěva Jenišovic, Vesnice roku  2009. 

Zdroj: www.pardubickykraj.cz

 

Zařazeno v Důležité v PK, Venkov