Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Prohlášení producentů mléka

29/09/09
smf

Prohlášení producentů mléka z odbytového družstva Mleccop k vážné situaci v produkci mléka. Zdroj. www.agroweb.cz
 

Prohlášení producentů mléka
   My, producenti mléka v České republice jsme postupně a soustavně likvidováni současnou situací v prodeji této, pro nás rozhodující komodity, a to za mlčenlivého souhlasu a bezvýsledné činnosti našich ministerských úředníků, našich poslanců a senátorů a někdy i některých zástupců našich nevládních organizací, včetně členů předsednictev. Proto volíme tuto netradiční a neobvyklou formu protestu, která nemůže být nic neříkající a v níž se už ani nemůžeme chovat slušně.

My nechceme a nemůžeme dále nečinně poslouchat vaše unavující projevy, jak se snažíte ale, že „Brusel vám nic nedovolí“. My nemůžeme nečinně přihlížet jak po prasatech, cukrovce a jiných produktech, je nečinností likvidováno v České republice mléko.
My nemůžeme dále čekat, protože jsme již u ekonomické zdi. Současné dlouhodobě nízké ceny mléka již vysály z podniků produkujících mléko všechny dostupné peníze. Tyto i středně progresivní podniky již nemají peníze a nevyrovnají se jim zdroje na úhrady jejich finančních závazků. Průměrné celoroční ceny mléka v roce 2007 a 2008 na úrovni 8,30 Kč/l neumožnily vytvořit rezervy a cena mléka pro rok 2009 klesla pod šest korun za litr.
Toto vysávání peněz z komodity mléko znamená za rok 2009 odčerpání sedmi miliard korun obchodními řetězci pro zahraničí. Své peníze si v plném ekonomickém zabezpečení ponechávají zpracovatelé a ztráty nesou jen producenti mléka, kteří v roce 2009 prodělají na každé chované dojnici 17 tisíc korun.
Na produkci mléka rozděluje Evropská unie kvótu, pro ČR je blízká dvěma miliardám 800 milionům litrů. Ptáme se, proč nejsou schopni naši zástupci zabezpečit dostatečně intenzivní jednání o naplnění této úrovně v ekonomickém souladu mezi producentem, zpracovatelem a obchodem, tak jak se to děje ve státech původní evropské patnáctky? Ptáme se, proč pro zemědělství i komoditu mléko nejsou vypracovány národohospodářské záchranné programy tak, jak je tomu ve všech státech EU-15.
Máme požadavek na vypracování a strategické prosazování Krizového zemědělského národohospodářského programu, který musí být kritický ve vztahu k Evropské unii a záchranný pro české zemědělství i české národohospodářství. Musí vycházet z efektivního využívání našeho jediného velkého přírodního bohatství – to je půdy, slunce, vody – a schopnosti prosadit se na mezinárodním trhu.
Musíme zde smutně, ale rozhořčeně, konstatovat, že Ministerstvo zemědělství ČR neučinilo jediný operativní a účinný krok k nápravě situace pro rok 2009. Do dnešního dne nepovažovali ministr ani jeho náměstek za potřebné navštívit rozhodující chovatele dojnic a informovat se o současné situaci přímo.
Žádáme:
– Neprodlené jednání na úrovni ministra o vyrovnání pozice producentů mléka ve vztahu ke zpracovatelům a dále k obchodním řetězcům.
– Urychlené zpracování systému a vyplacení peněz na welfare i z tzv. Barrosova balíčku.
– Požadujeme kompenzace za snížení peněz z top-up pro skot v roce 2009.
– Žádáme nalezení a přesun dalších rezervních zdrojů na MZe pro záchranu dojného skotu v republice.
– Požadujeme zabezpečení zdrojů na top-up pro rok 2010 na plné vyjednané úrovni, která sníží rozdíl ve vztahu ke státům EU-15.
Vyzýváme:
– Náměstka Stanislava Kozáka, popřípadě odpovědné ředitele na ministerstvu o vyvození osobní odpovědnosti a zvážení jejich dalšího setrvání ve funkcích, které zastávají. Jejich vystupování a činnost je neodborná a bezvýsledná a ptáme se, komu jen zabezpečuje prospěch.
– Naše nevládní organizace, aby se boji za oprávněné požadavky zemědělců postavily do čela a navázaly v organizaci protestů i na zahraniční akce.
– Všechny zemědělce, aby vstoupili do připraveného protokolu jednání, žádáme aktuálně to nejdůležitější, žádáme okamžitou a otevřenou diskusi.
– Všechny zemědělce k přípravě a účasti na následných, masivních a opakovaných formách protestů za záchranu českého zemědělství.

Zemědělci – producenti mléka z ČR
Mlecoop – odbytová organizace

zdroj: www.agroweb.cz, 25.9.2009

Zařazeno v Zemědělství