Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Schválen návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA)

14/09/09
smf

Poslanecká sněmovna schválila návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), kterou předložilo Ministerstvo životního prostředí. Zdroj: MŽP

Poslanci  na poslední chvíli pomohli odvrátit žalobu proti České republice

Poslanecká sněmovna  schválila návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), kterou předložilo Ministerstvo životního prostředí. Novela byla nutná jako reakce na řízení, které vede Evropská komise proti České republice již od roku 2006 kvůli nesouladu stávajícího zákona o EIA s evropskou legislativou.
„Jsem rád, že poslanci pochopili závažnost situace. Ruku pro novelu zákona zvedli doslova za minutu dvanáct. Evropské komise totiž už rozhodla o podání žaloby proti České republice k Evropskému soudnímu dvoru. Novela zákona lidem umožní přístup k soudní ochraně vůči případným pochybením v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí,“ komentuje včerejší hlasování ministr životního prostředí Ladislav Miko.
V současné době není česká právní úprava v plném souladu s příslušnou evropskou směrnicí [1], neboť negarantuje v potřebném rozsahu přístup k soudní ochraně pro všechny subjekty uvedené ve směrnici. Novela tento nedostatek napravuje a výslovně uvádí, že proběhne-li posuzování vlivů záměru na životní prostředí (EIA), pak ten, kdo je součástí tzv. dotčené veřejnosti podle směrnice, má právo podat proti konečnému rozhodnutí žalobu k soudu, a to i pokud v konkrétním případě nebudou splněny všechny podmínky účasti v příslušném správním řízení (například územního řízení podle stavebního zákona nebo řízení o stanovení dobývacího prostoru podle horního zákona) podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Předpokladem k tomuto postupu je samozřejmě fakt, že daný subjekt aktivně vystupoval v procesu EIA, tj. podal včasné vyjádření k dokumentaci nebo posudku – tedy k dokumentům, které se v rámci procesu EIA zpracovávají.
Novelu ještě musí projednat Senát a poté podepsat prezident republiky.
Poznámky:
[1] Směrnice Rady 85/337/EHS o posuzování vlivů určitých veřejných a soukromých projektů na životní prostředí (tzv. směrnice EIA).
Jakub Kašpar, tiskový mluvčí MŽP
Tisková zpráva MŽP ze dne 10.9.2009