Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Čerpání evropských dotací v regionu Severovýchod

02/10/09
smf

Druhý ročník ROPfóra, výroční konference Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, se uskutečnil v pátek 25. září na Univerzitě Pardubice. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Severovýchod je v čerpání evropských dotací úspěšný
 (1.10.2009)

Druhý ročník ROPfóra, výroční konference Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, se uskutečnil v pátek 25. září na Univerzitě Pardubice. Účastnili se jej představitelé Regionální rady – hejtmani Radko Martínek, Stanislav Eichler a Lubomír Franc, jejich hosté, například Stanislav Cysař z ministerstva pro místní rozvoj či Jiří Málek, rektor pardubické univerzity, ale i zástupci projektových týmů a veřejnosti.
     Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj realizují od roku 2007 do roku 2013 Regionální operační program NUTS II Severovýchod. Dotace plynoucí z velké části ze strukturálních fondů Evropské unie z něj čerpají obce, města, kraje, podniky, školy a řada dalších subjektů, které tak realizují své projekty zaměřené na rozvoj dopravní infrastruktury, městských a venkovských oblastí, cestovního ruchu i podnikatelského prostředí. Jak úspěšný je region na severovýchodě Čech v čerpání dotací a jaké výsledky má z hlediska ročního hodnocení, také o tom bylo ROPfórum 2009. „Pokud se poměřujeme v čerpání dotací se všemi operačními programy v České republice, tedy kolik procent jsme z celkové alokace vyčleněné na náš operační program vyčerpali, pak je Regionální operační program NUTS II Severovýchod nejúspěšnější,“ říká Radko Martínek, předseda Regionální rady.
     V číslech to vypadá následovně: od roku 2007, tedy od podpisu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, bylo zaregistrováno 760 projektů žádajících o více jak 20 miliard korun ze strukturálních fondů Evropské unie. Výbor Regionální rady 349 projektů schválil a přislíbil jim dotaci dosahující 10 miliard korun. Oproti loňskému roku, na jehož konci bylo příjemcům dotací proplaceno bezmála 160 milionů korun, se podařilo rozběhnout financování projektů tak, že k dnešnímu dni je evidováno 1,6 miliardy proplacených korun. Přispěla k tomu i změna v systému plateb, k níž se přistoupilo v druhé polovině letošního roku. Předseda Regionální rady Radko Martínek hovoří o průlomovém opatření: „Přechodem od zpětného financování projektů na průběžné reagujeme na současnou hospodářskou krizi a vycházíme tak vstříc příjemcům dotací. Až do 1. srpna tohoto roku si totiž museli zajistit financování celého projektu s tím, že jim byla zpětně po 70 dnech od předložení zaplacených faktur požadovaná částka proplacena. Příjemci se tak mohli dostat do svízelné situace, protože se zadlužili a kromě půjčených finančních prostředků spláceli bankám také neúnosné úroky,“ uvádí Radko Martínek. Dnes je situace naštěstí jiná. Žádosti o platbu mohou projektové týmy předkládat v kratším časovém intervalu než dříve, tedy už po dvou měsících, navíc bez proplacených faktur. Pokud je žádost v pořádku, Úřad Regionální rady vyzve příjemce, aby faktury uhradil a po ověření úhrady je do pěti dnů odeslána fakturovaná částka na účet příjemce. „Zrychlení dotací už příjemci využívají, a tak počítáme s tím, že do konce letošního roku proplatí Regionální rada další stovky milionů korun,“ zmiňuje Zdeněk Semorád (na snímku) a dodává: “Ke zkrácení doby na administraci žádosti o platbu přispívá také fakt, že Úřad Regionální rady kontroluje průběh veřejných zakázek ještě před jejich ukončením. Předejde se tak možným komplikacím, které by jinak oddálily proplacení dotace.“
     Konference otevřela i řadu dalších témat. Hovořilo se o dotacích pro výzkum a vzdělávání, synergii projektů Integrovaného operačního programu a ROP NUTS II Severovýchod, o Integrovaných plánech rozvoje měst, konkrétně Pardubic, Hradce Králové a Liberce a také o Posílení absorpční a administrativní kapacity, specifickém projektu v regionu známém pod zkratkou PAAK. Prezentaci o tom, jak evropské dotace pomáhají regionu na severovýchodě Čech v době krize přednesl Stanislav Cysař, vrchní ředitel sekce řízení úřadu a ředitel odboru rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj: „Ekonomická krize snížila či omezila investice do rozvoje podniků, které tak mají problémy s předfinancováním projektů vzhledem k nedůvěře a opatrnosti bank. Proto vítáme urychlení dotací, k němuž přistoupila Regionální rada. Doporučujeme také podporu nejvíce ohrožených příjemců, tedy menších podniků i obcí, a zvýšení nároků na doložení finančního zdraví příjemců,“ uvedl.
     Kromě konference se v budově Auly konal také Veletrh regionálních projektů, na němž se setkali zástupci projektových týmů. „Je dobré vědět, že se naši kolegové potýkají s obdobnými problémy, což nás inspiruje a zároveň posiluje. Veletrh zmapoval různorodé lidské činnosti a podal veřejnosti zprávu o tom, co všechno se díky evropskému spolufinancování v regionu děje,“ komentovala Petra Krajinová, tisková mluvčí Nemocnice v Jablonci nad Nisou, která na veletrhu představila projekt magnetické rezonance. Příležitost dostali na ROPfóru i potenciální žadatelé o evropské dotace, kteří v Informačním středisku konzultovali s pracovníky Úřadu Regionální rady své projektové záměry. Nejen oni si prohlédli fotografickou Výstavu projektů realizovaných s pomocí evropských dotací z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.
     ROPfórum 2009 je minulostí. A tak si nezbývá než přát, aby se čerpání evropských dotací prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod dařilo alespoň jako doposud.
 
Eva Jouklová
Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod
Úsek publicity a absorbční kapacity