Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Prohlášení Rady Pardubického kraje

09/10/09
smf

Rada Pardubického kraje vyjadřuje hluboké znepokojení nad situací v Hřebčíně Kladruby nad Labem. Zdroj: www.pardubickykraj.cz  

Prohlášení Rady Pardubického kraje
 (8.10.2009)

      Rada Pardubického kraje vyjadřuje hluboké znepokojení nad situací v Hřebčíně Kladruby nad Labem.
Rada Pardubického kraje konstatuje, že Pardubický kraj byl a je doposud jediný, který učinil praktické kroky k tomu, aby Hřebčín Kladruby nad Labem dosáhl na evropské fondy z evropského integrovaného operačního programu.
     Rada Pardubického kraje konstatuje, že Ministerstvo zemědělství ČR za 3 roky nebylo schopno změnit organizační formu hřebčína tak, aby byl schopen přijmout evropské prostředky. Zároveň Ministerstvo zemědělství ČR ani orgány Hřebčína Kladruby nad Labem nebyly schopny zajistit nutné finanční prostředky pro předprojektovou a projektovou dokumentaci a dar Pardubického kraje se tak stal jediným prostředkem, který bylo možné použít na přípravu čerpání fondů.
     Rada Pardubického kraje upozorňuje zřizovatele Ministerstvo zemědělství ČR i vedení Hřebčína Kladruby nad Labem, že Ministerstvo kultury ČR se rozhodlo uzavřít přijímání přihlášek, a protože ji hřebčín doposud do integrovaného operačního programu nedodal, hrozí nebezpečí, že na zmíněné finanční prostředky nedosáhne, což z hlediska katastrofálního technického stavu hřebčína může mít nedozírné následky pro jeho budoucnost.
    Rada Pardubického kraje upozorňuje Ministerstvo zemědělství ČR, že se hřebčínu nedostávají nutné finanční prostředky pro zajištění odstranění havárií, a zároveň nemá dostatek finančních prostředků pro svůj vlastní provoz. Vážně hrozí, že se na konci letošního roku dostane do platební neschopnosti.
     Rada Pardubického kraje vyzývá Ministerstvo zemědělství ČR jako zřizovatele Hřebčína Kladruby nad Labem, aby okamžitě a neprodleně učinilo veškerá opatření, která by shora popsanou situaci řešilo.
 
 
Rada Pardubického kraje
8. 10. 2009