Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Společná výzva – rozpočet 2010

29/10/09
smf

Společná výzva  vedení Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů a Agrární unie.  zdroj: www.apic-ak.cz
 

Rozpočet 2010

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
oslovujeme Vás jménem vedení Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů a Agrární unie.
   Chceme Vás informovat, že začala rozhodující fáze projednávání státního rozpočtu na rok 2010. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila 23. října v prvém čtení vládou předložený rozpočtový rámec. Nyní nastává doba jednání o konkrétních obsahových položkách rozpočtu v parlamentních výborech a poté, počátkem prosince Poslanecká sněmovna přikročí k projednání zákona o státním rozpočtu ve druhém čtení. Zde se rozhodne o jeho konečné podobě.
Současný stav rozpočtové kapitoly MZe v celkové výši 37,92 mld. Kč je takový, že na konto potřebných 7 mld. Kč TOP UP jsou v návrhu rozpočtu pouze necelé 2 mld. Kč! A tyto jsme ze stavu nula vyjednali a získali na srpnové schůzce s premiérem a ministry financí Janotou a zemědělství Šebestou. Jedna chybějící mld. Kč přitom znamená v reálném dopadu na 1 hektar z. p. nevyplacení cca 285 Kč, celkem dnes tedy chybí cca 1.430 Kč/ha z. p., viz. propočet v příloze k dopisu. Na národní dotace je v návrhu rozpočtu pouze 900 mil. Kč, požadujeme posílení o dalších 300 mil Kč. V Programu rozvoje venkova chybí na kofinancování projektů do potřebných 3,5 mld. Kč celkem 2,5 mld. Kč, i když zde MZe situaci řeší plánovaným využitím externích zdrojů.
Celkem se tedy z peněz určených přímo hospodařícím subjektům zatím nedostává přes 8 mld. Kč! Je to nejhorší rozpočet za posledních 5 let a ve stávající těžké ekonomické krizi je pro nás zkrátka nepřijatelný.
O změně tohoto krajně nepříznivého návrhu vlády samozřejmě v podstatě permanentně jednáme. Je však zřejmé, že takto vysoký schodek se jenom jednáním vyrovnat nedá. Situace je taková, že musíme přikročit k aktivní obraně, k důrazným podpůrným akcím a přihlásit se tak u veřejnosti i politiků. Jiná cesta není. Po obsáhlých diskusích na jednotlivých úrovních Agrární komory ČR, podnikatelských svazů a dalších členských organizací bylo rozhodnuto uspořádat na podporu našich oprávněných požadavků protestní akci v Praze. Ta bude  směřovat k jednání Poslanecké sněmovny a podpoře těch poslanců, kteří naše problémy a z nich vyplývající požadavky vnímají. Jejich pomoc je předjednána. Požadavek o přesunu 1,5 mld. Kč do kapitoly MZe na posílení TOP-UP již v rozpravě k prvnímu čtení přednesl poslanec za ČSSD Bohuslav Sobotka.
Dohodli jsme se, že akci v Praze provedeme v den zahájení druhého čtení zákona o státním rozpočtu 2010, což bude pravděpodobně začátkem prosince t.r. Dále jsme se dohodli, že akce je nezvratná a že ji uskutečníme za jakýchkoliv okolností. Současná situace nedovoluje uvažovat jinak. Naopak je třeba zmobilizovat veškeré síly. Oslovte proto členy i nečleny Agrární komory ČR a shora uvedených organizací ve svém regionu, oslovte firmy služeb, strojírenské a obchodní společnosti a všechny, co mají něco společného se zemědělstvím. Ti všichni s námi musí být počátkem prosince v Praze, protože nejenom nám, ale také jim jde o všechno. Žádáme Vás všechny, abyste v této době, která bude rozhodovat o našem dalším osudu, udělali pro naši společnou obranu maximum.
Demonstrace v Praze musí být patřičně velká a důrazná. Počítáme a žádáme proto po jednom autobusu účastníků ze vzdálenějších okresů, z bližších je třeba zajistit účast větší. Konečný scénář, organizační pokyny a přesné datum akce  včas zašleme.
Žádáme všechny organizační jednotky na okresních úrovních, aby začaly v koordinaci s personální přípravou a dalšími potřebnými kroky.
S díky a pozdravem
 
 
 Ing. Jan Veleba, v.r.         Ing. Miroslav Jirovský, v.r.        
 prezident AK ČR                 předseda ZS ČR      
Ing. Zdeněk Koubek, v.r.         Miroslav Drs, v.r.
     předseda ČMSZP            předseda Agrární unie
 
Příloha k dopisu
Scénář vývoje plateb TOP-UP při nenaplnění rozpočtu ve výši cca 7 mld. Kč
• částku na TOP-UP (30% z národních zdrojů z celkového objemu přímých plateb) v maximální výši pro r. 2010 lze
   odhadnout na 285,5 mil. EUR, tj. při odhadu kurzu 24,50 Kč/EURO jde o cca 7 mld. Kč.
• v současném návrhu rozpočtu na r. 2010 chybí 5 mld. Kč, což vyjádřeno srovnáním v přepočtu na 1 ha z.p. představuje
  částku cca 1430 Kč. Každá chybějící 1 mld. Kč v rozpočtu na TOP-UP představuje srovnáním v přepočtu na 1 ha z.p. ztrátu
   na dotacích ve výši cca 285 Kč.
     
• Při stávající metodice přerozdělování finanční obálky na TOP-UP, tj. disponibilní prostředky přednostně alokovat na citlivé 
   komodity (chmel, len, škrob, přežvýkavci) a zůstatek přerozdělit ve prospěch oddělené platby na plochu, lze konstatovat, že v
   případě nenavýšení prostředků na TOP-UP v r. 2010 (tj. ponechání stávajícího rozpočtu ve výši 2 mld. Kč) by oddělená
   platba na plochu nebyla vůbec vyplacena.
   Celkovou potřebu na vyplacení plné oddělené platby na plochu, při pokrytí všech nároků na citlivé komodity (stávající 2 mld. 
  Kč. postačují), lze odhadnout na cca 5 mld. Kč. Každá 1 mld. Kč v rozpočtu navíc nad 2 mld. Kč, znamená zvýšení sazby na
  oddělenou platbu na plochu o částku ve výši cca 285 Kč/ha z.p.
 Přiložené dokumenty:
rozpočet.doc

 Zdroj: www.apic-ak.cz