Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

V říjnu mohou o dotace na investice do lesů žádat také obce

10/10/09
smf

Opatření I.1.2 Investice do lesů z Osy I Programu rozvoje venkova (PRV) se každoročně na podzim otevírá také pro obce a svazky obcí. Zdroj: www.mze.cz
 

V říjnu mohou o dotace na investice do lesů žádat také obce
Opatření I.1.2 Investice do lesů z Osy I Programu rozvoje venkova (PRV) se každoročně na podzim otevírá také pro obce a svazky obcí. Podpora je mimo jiné určena k udržení existujících malých lesnických provozů, zlepšení lesnické techniky a zkvalitnění lesnické infrastruktury. Stávající 8. kolo příjmu žádostí bylo zahájeno tento týden 6. října a bude ukončeno 26. října ve 13 hodin.

Opatření je rozděleno do tří podopatření, která se odlišují jak svým zaměřením, tak strukturou žadatelů. Pro každé podopatření jsou nastaveny specifické podmínky pro získání podpory i bodovací kritéria pro výběr projektů, uvedená v tzv. Pravidlech pro žadatele. Příjem žádostí dosud probíhal ve 2. a 5. kole, kdy ve druhém kole (v roce 2007) bylo schváleno více než 260 projektů za 338 mil. Kč a v pátém kole (v roce 2008) na čtyři stovky projektů za 470 mil. Kč. Žadatelé v obou těchto kolech byli kvůli omezenému rozpočtu úspěšní přibližně z 55 %. Proplaceno již bylo téměř 270 projektů za více než 280 mil. Kč.

V PRAVIDLECH PRO ŽADATELE DOCHÁZÍ KE ZMĚNÁM
Na současnou nepříznivou ekonomickou situaci ministerstvo zemědělství zareagovalo některými změnami Pravidel pro žadatele (dále jen pravidla). Ke zmírnění dopadů hospodářské recese přispívá především prodloužení lhůty realizace projektu z 18 na 24 měsíců. Žadatelé tak dostávají více času na to, aby si stačili zajistit financování realizace svého projektu, například pomocí úvěru.
Další důležitou změnou je zavedení přechodných ustanovení, která umožňují žadatelům zaregistrovaným ve 2. a 5. kole postupovat podle aktuální platné úpravy pravidel, i když byla žádost podána podle pravidel starších. Změna spočívá ve zjednodušení a zmírnění postupů, hlavně postupů administrace, během realizace projektu a žádosti o proplacení. Nově nastavený systém přechodných ustanovení je platný pro všechny projekty, jimž nebyla ukončena administrace a které ještě nebyly proplaceny. Příkladem zmírnění podmínek může být například hlášení změn technických parametrů, které musely být podle dříve platného systému nejprve nahlášeny a odsouhlaseny Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF). Nyní stačí, když změnu žadatel ohlásí až při podání žádosti o proplacení. Díky přechodným ustanovením touto jednodušší cestou mohou postupovat všichni žadatelé, tedy nejen ti, kteří svou žádost podali až po zmírnění podmínek.
DOSAŽITELNÉ FINANCE
V pravidlech pro každé podopatření je stanoveno rozmezí, v němž se může pohybovat výše výdajů projektu a míra dotace. Dosud se podpora v opatření I.1.2 Investice do lesů poskytovala v režimu de minimis. Ten určoval strop možné poskytnuté částky, a to 200 tisíc eur, kterou může žadatel získat v období tří let. V pravidlech 8. kola je však žadatelům umožněno čerpat podporu až do výše 500 tisíc eur za období 1. 1. 2008-31. 12. 2010, z čehož 200 tisíc eur představuje podporu de minimis.
S opatřením I.1.2 Investice do lesů souvisí i aktuálně řešená otázka možnosti proplácení daně z přidané hodnoty (DPH) obcím a jejich svazkům. Na základě požadavku některých členských států Evropské unie o vyjasnění podmínek čerpání dotací ve vztahu k DPH totiž Evropská komise vysvětlila, že dosavadní praxe České republiky, která DPH považovala za způsobilý výdaj, je nesprávná. Pro obce, jež podaly své žádosti v letech 2007 a 2008 (1. až 5. kolo příjmu žádostí), by však neproplacení DPH znamenalo uhradit – v rozporu s jejich původními předpoklady – o 19 % prostředků více. Proto byl letos v září vyhlášen nový národní dotační titul OBCE, ze kterého bude prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) DPH obcím a svazkům obcí proplácena.
ŽÁDOSTI UŽ JEN ELEKTRONICKY
V 8. kole se budou žádosti podávat výlučně v elektronické podobě, a to buď na CD nosiči, nebo přes Portál farmáře. Formulář elektronické žádosti i portál jsou uzpůsobeny tak, aby se v nich zorientoval každý běžný uživatel PC a vyplnění žádosti bez problémů zvládl. Vyplatí se zapamatovat si, že všichni, kdo žádost podají prostřednictvím Portálu farmáře, budou v rámci hodnocení preferenčních kritérií zvýhodněni (tento postup se osvědčil již v 7. kole příjmu žádosti pro opatření I.3.1 Další odborné vzdělávání a informační činnost).
Jednodušší způsob podávání žádostí je dán i tím, že projekt je zahrnut přímo do formuláře žádosti. Údaje potřebné pro vyplnění formuláře metodou jednoduchého zaškrtnutí či vyplnění políček odpovídají osnově projektu uvedené v Pravidlech pro žadatele. Potřebné dokumenty a informace, jako je formulář žádosti včetně instruktážního listu, jsou zveřejněny na internetových stránkách SZIF (http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/eafrd).
Kromě výše uvedených společných změn byl z důvodu výrazně převyšujících požadavků žadatelů nad vyčleněnými finančními prostředky zúžen rozsah způsobilých výdajů v podopatření I.1.2.1 Lesnická technika o harvestory a harvestorové uzly. Dále byly stanoveny minimální způsobilé výdaje na projekt ve výši 10 000 Kč.
V podopatření I.1.2.3 Lesnická infrastruktura byla stanovena nová preferenční kritéria zvýhodňující návaznost lesních cest na stávající cestní síť nebo na vybudování retenčních nádrží.
CHYBY, JICHŽ SE LZE VYVAROVAT
Podle dosavadních zkušeností s administrací Programu rozvoje venkova 2007-2013 se v žádostech o dotaci často opakují naprosto zbytečné chyby, k nimž by vůbec nemuselo docházet, kdyby žadatelé pozorně četli veškeré podmínky stanovené v Pravidlech pro žadatele.
Především jde o dokládání povinných a nepovinných příloh, chybně uvedené částky ve formulářích, nedodržení administrativních termínů či nesprávný postup při hlášení změn v průběhu realizace projektu.
autor: HANA NOVÁKOVÁ , Ministerstvo zemědělství ČR, www.mze.cz