Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Německé farmy čelí rostoucímu tlaku

25/11/09
smf

S narůstajícím tlakem na snižování výrobních nákladů se budou muset německé farmy vyrovnat zejména pomocí vysoké míry specializace a spolupráce s jinými farmami. Zdroj: www.agronavigator.cz  

Německé farmy čelí rostoucímu tlaku
S narůstajícím tlakem na snižování výrobních nákladů se budou muset německé farmy vyrovnat zejména pomocí vysoké míry specializace a spolupráce s jinými farmami.
Podle zprávy Dresdner Bank budou německé farmy v průběhu několika následujících roků čelit rostoucímu konkurenčnímu tlaku a budou muset hledat způsoby, jak přežít.
Deregulace zemědělských trhu v rámci reformy společné zemědělské politiky, uvolňování mezinárodního obchodu a expanze EU na východ zvyšují tlak na německé farmy, aby snížily výrobní náklady, tvrdí banka. Předpovídá, že výsledkem bude, že farmy budou stále více specializované a budou muset hledat vertikální kontrakty pro trh s jejich produkcí. Spolupráce s jinými farmami bude jako jeden ze způsobů snižování nákladů stále významnější.
 
Zpráva uvádí, že rentabilita farem v roce 2008/09 bude nižší v porovnání s rokem předchozím. Je to zejména kvůli poklesu cen obilovin a mléka a vyšším cenám některých vstupů. Pozitivní vliv bude mít zvýšení cen prasat a pokles cen paliv a krmiv.
 
Předpokládá se, že zisky výrobců obilnin a mléka klesnou během finančního roku 2008/09 o nejméně 15 %. Avšak firmy s intenzivní živočišnou výrobou by měly zaznamenat „výrazné zvýšení“ v porovnání s extrémně nepříznivými výsledky v roce 2007/08.
 
Očekává se, že průměrný zisk na farmu zaměřenou pouze na zemědělskou produkci klesne v porovnání s rokem 2007/08 o 10-15 %. Příjmy farmářů by však měly být vyšší než v roce předchozím.
 
Ceny potravin zůstanou vysoké
Zpráva předpokládá, že světové tržní ceny mnohých zemědělských komodit zůstanou v následujících letech poměrně vysoké a to ze tří důvodů:
  • Světové zásoby obilovin byly drasticky sníženy kvůli suchu a nízkým úrodám v mnoha zemích.
  • Zvýšená poptávka po potravinách z rozvojových zemí – zejména Číny, Indie a Brazílie, kde vyšší životní standard zvyšuje zejména poptávku po mase a mléčných výrobcích. Rychle se také zvyšuje poptávka po obilovinách, protože na výrobu kilogramu masa se spotřebuje 5-8krát více zrnin jako na produkci chleba.
  • Zvýšení poptávky po zemědělských surovinách na produkci energie. Je to podmíněné politicky, protože se silně zvýšily ceny ropy stejně jako i obavy o klimatické změny, mnohé země proto hledí na plodiny na výrobu biopaliv jako na řešení.   
German farms face growing pressure
Agra Europe, 2009, č. 2369, s. N/5