Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nový obchvat Opatova

12/11/09
smf

Kličkování Opatovem je minulostí, nový obchvat otevřen. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Kličkování Opatovem je minulostí, nový obchvat otevřen
Kličkování Opatovem je minulostí, nový obchvat otevřen (11.11.2009)

 Když přišel páter Jaroslav Horník před 35 lety do Opatova, zarazila ho informace, že při průjezdu obce je nutné absolvovat 28 zatáček. Dnes byl u toho, když se tato noční můra motoristů i místních obyvatel stala minulostí. Požehnal nově otevřenému obchvatu, který se stal součástí frekventované silnice I/43 vedoucí ze Svitav do Lanškrouna a dále do Polska. Realizace důležité komunikace pochopitelně potěšila i zástupce Pardubického kraje náměstky hejtmana Romana Línka a Jana Tichého, kteří se slavnostního otevření také zúčastnili.
 
„Za dosavadní existenci kraje se podařilo na silniční síti v regionu zrealizovat, nepočítám-li mimoúrovňovou křižovatku u Opatovic,  čtyři velké státní akce: úsek Litomyšl – Gajer a obchvat Holic na I/35, silnici I/30 mezi Pardubicemi a Chrudimí a nyní obchvat Opatova. Nezbývá si než přát, aby je v co nejkratší době následovaly stavby další, obchvaty Svitav či Chrudimi, a aby se citelně pokročilo v přípravách výstavby R35,“ vyjádřil radost a zároveň velká očekávání Roman Línek.
 
S výstavbou obchvatu Opatova začalo Ředitelství silnic a dálnic ČR v březnu roku 2008. Nyní byla komunikace o délce 4,18 km předčasně uvedena do užívání, s jejím úplným dokončením a kolaudací je počítáno na závěr června 2010. Celá stavba bude stát 476 miliónů korun, mezi obyvateli obce by se však našel málokdo, kdo by to považoval za špatně investované peníze. Podle celostátního sčítání dopravy provedeném v roce 2005 totiž projíždělo Opatovem průměrně 6500 vozidel denně a na členité vozovce bez chodníků docházelo k častým zraněním chodců.
 
 Ondřej Tušl
oddělení komunikace

Zařazeno v Důležité v PK