Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Osobnost Pardubického kraje

15/11/09

Polistopadovou osobností Pardubického kraje se stal in memoriam Josef Lux. .Zdroj: www.pardubickykraj.cz  (12.11.2009)

Polistopadovou osobností vyhlášen Josef Lux
Vdova po Josefu Luxovi neskrývala dojetí, když přebrala ocenění in memoriam za svého muže, který byl vyhlášen polistopadovou osobností Pardubického kraje. Foto: archiv 

Polistopadovou osobností Pardubického kraje se stal in memoriam Josef Lux. Na čtvrteční slavnosti v sále pardubické radnice převzala ocenění  jeho žena Věra. Mezi pětici finalistů ankety Českého rozhlasu Pardubice, kteří ovlivnili polistopadový vývoj v kraji, postoupili také náměstek hejtmana Roman Línek, senátor Jiří Stříteský, bývalý radní Miroslav Brýdl a hejtman Radko Martínek. První muž kraje se po zralé úvaze rozhodl,  že se ankety nezúčastní. Jeho hlasy byly anulovány.
     „Protože jsem nechtěl poškodit anketu, souhlasil jsem s tím, že mé odstoupení sdělí Český rozhlas až na finálovém večeru,“ řekl hejtman po slavnostním vyhlášení. Velmi ho potěšilo, že vyhrál Josef Lux, který byl jeho kandidátem na titul osobnosti Pardubického kraje hned od prvopočátku, kdy byly anketa vyhlášena.
     Poděkoval všem posluchačům za důvěru. Sdělil jim také důvody, které ho vedly k tomuto rozhodnutí: „Domnívám se, že žijící politici by se do takových anket neměli zapojovat, neboť jejich nominace jsou nutně poznamenány spíše subjektivními kritérii než kritérii objektivními. Veškerou práci, kterou jsem doposud dělal, jsem bral jako zaměstnání, za které jsem placen, proto nepovažuji svou činnost za nic výjimečného.“  (mag)
Zdroj: www.pardubickykraj.cz (12.11.2009)