Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Politika Unie ohrožuje existenci českého zemědělství

08/11/09
smf

Pardubický kraj se snaží apelovat na vládu, aby podpořila zemědělce. zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Politika Unie ohrožuje existenci českého zemědělství
Radní Václav Kroutil upozorňuje na dvojkolejnost zemědělské politiky Evropské unie. Foto: archiv (5.11.2009)

Pardubický kraj – Dvoukolejnost společné zemědělské politiky EU ohrožuje existenci producentů a zpracovatelů mléka. Uvedli to zástupci Zemědělského svazu na úterním setkání s farmáři a producenty mléka. Pardubický kraj se snaží apelovat na vládu, aby podpořila zemědělce.
     Farmářům vadí, že se Česká republika stala levným odbytištěm pro zemědělce z EU. „Dneska nemáme ani jednu komoditu, která by pokryla ztráty z mléka,“ poukázal předseda ZD Sloupnice Oldřich Vašina na bezkoncepčnost české zemědělské politiky. Radní  zodpovědný za zemědělství, venkov a životní prostředí Václav Kroutil je přesvědčený, že   chybí strategie nebo národní koncepce českého zemědělství. „Farmáři pak  vylévají ze zoufalství  mléko na pole a blokují dálnice. Na trhu, kde vládne diktát obchodních řetězců, mají nerovné postavení,“ dodává.  Na stále strmější výkyvy na trhu s mlékem rezignoval soukromě hospodařící Miloslav Černý z Rokytna. Stádo dobytka prodal do Polska.
     I to je důvod, proč minulý týden hejtman Radko Martínek oslovil českého premiéra s naléhavou výzvou, aby ve státním rozpočtu zvýšil položku pro zemědělství. Vedení Pardubického kraje navrhuje, aby část finančních prostředků na pozemkové úpravy převedl na dotování dobytka.  
 
Magdalena Navrátilová
tisková mluvčí