Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ubývá půdy

18/11/09
smf

Kvůli urbanizaci ubývá v České republice v posledních deseti letech průměrně jedenáct hektarů zemědělské půdy denně. Zdroje: www.agroweb.cz,  13.11.2009, autor: Eva Seifertová, www.agronavigator.cz   

Urbanizace ubírá 11 ha půdy denně

Kvůli urbanizaci ubývá v České republice v posledních deseti letech průměrně jedenáct hektarů zemědělské půdy denně. Úbytek má navíc zrychlující tendenci. V souvislosti s urbanizací, intenzivním zemědělstvím a rostoucí dopravou se krajinné celky drobí, což ohrožuje řadu živočišných i rostlinných druhů. Uvádí se to v první souhrnné zprávě o stavu krajiny a přírody v České republice, kterou dnes představil ministr životního prostředí Ladislav Miko.
Problémy při vsakování vody v ČR působí podle zprávy nepropustnými povrchy. Těmi je asi polovina ze zastavněných pěti tisíc kilometrů čtverečních. To způsobuje problémy například při vsakování dešťové vody při intenzivních deštích, což přispívá ke vzniku bleskových povodní, sdělil Miko. Naopak když je srážek málo, nedostatek vsáknuté vody zhoršuje sucha.
Urbanizace, stavba dopravní infrastruktury a intenzivní využívání zemědělské půdy také podle zprávy vedou k rozdrobování homogenních částí krajiny. Rozdrobená krajina přestává být funkčním celkem a některé druhy v ní nemají dostatek prostoru pro přežití. Zůstávají jen ty druhy, které se dovedou přizpůsobit i změněným podmínkám. Podle Mika lze rozdrobení krajiny bránit už při plánování nových dopravních staveb. Poukázal na to, že je třeba zajistit prostupnost dopravních bariér, například stavbou přechodů pro zvěř a biokoridorů.
Jen necelou pětinu českého území podle zprávy tvoří přírodní stanoviště, většina ploch je původní přírodě vzdálená. Hodnotí stav přírodních oblastí ze tří čtvrtin jako nepříznivý. Nejvíc ohrožena jsou vzácná stanoviště, která se dochovala jen na malých rozlohách se zvláštními podmínkami.
Jak se uvádí ve zprávě, Česká republika je velmi bohatá na jednotlivé rostlinné a živočišné druhy. Vyskytuje se jich u nás kolem osmdesáti tisíc, třetina z nich je ale ohrožena. Podle Mika je třeba chránit především ty druhy, které žijí pouze ve zdejších podmínkách. Jejich vymizení znamená vymizení daného druhu nebo poddruhu ze zemského povrchu.
Pozitivně se ve zprávě hodnotí, že se do české přírody vrátily některé druhy rostlin i živočichů. Zvětšuje se také rozloha zalesněných oblastí země a luk. V některých případech je ale zalesnění nebo zalučnění někdejší orné půdy způsobeno tím, že lidé oblast opustili. To může podle Mika způsobit problémy druhům, které byly závislé na činnosti člověka.
Dokument dále poukazuje na negativní jev, chemické znečištění vod. Ubývá sice znečištění sloučeninami fosforu a dusíku, přesto byly na čtyřiceti procentech území státu vymezeny oblasti s vysokým zatížením vod dusičnany z hnojiv. Ve vodě se také objevují další chemikálie, například čisticí a kosmetické přípravky nebo léčiva.
zdroje: www.agroweb.cz, 13.11.2009, autor: Eva Seifertová, www.agronavigator.cz