Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K vypořádání majetkových podílů

08/01/10
smf

Vláda nesouhlasí s návrhem levicových poslanců prodloužit o tři roky lhůtu, v níž by bylo možné do daňových odpočtů započítat část vypořádaných majetkových podílů v předlistopadových zemědělských družstvech. Autor: Fialová Zuzana , zdroj: www.agroweb.cz,  (4.1.2010)

Nesouhlasí s prodloužením lhůty
   Kabinet nesouhlasí s návrhem levicových poslanců prodloužit o tři roky lhůtu, v níž by bylo možné do daňových odpočtů započítat část vypořádaných majetkových podílů v předlistopadových zemědělských družstvech. O osudu materiálu rozhodne až Poslanecká sněmovna.
   Navrhovaná novela zákona o daních z příjmů má podle poslanců ČSSD a KSČM prodloužením daňového zvýhodnění do roku 2013 motivovat zemědělské podnikatele k vypořádání takzvaných transformačních nároků. Obdobné zvýhodnění, podle něhož se do odpočtu může dostat polovina vypořádávané částky, by měli mít podle novely také ti, jimž byla pohledávka postoupena. Ministerstvo zemědělství ve svém stanovisku souhlasilo s tím, že vzhledem k neutěšené ekonomické situaci v zemědělství lze navrhovanou změnou vytvořit podmínky k pružnějšímu vypořádání transformačních nároků.
Daňové zvýhodnění by podle platných zákonů mělo skončit letos, stejně jako lhůta na vypořádání majetkových podílů, jichž se řada lidí dosud nedomohla a bude muset hledat nápravu jen soudní cestou. Na tuto okolnost poukázalo ministerstvo financí. Pokud se podle něj lhůta neprodlouží, navrhované změny mohli využít pouze poplatníci, kteří vypořádali podíly v letech 1993 až 2005.
Sněmovna lhůtu pro vypořádání majetkových podílů letos prodloužit odmítla dvakrát. Nejprve v červnu zamítla návrh ODS, poté nepřipustila hlasy ČSSD, KSČM a KDU-ČSL schvalování senátního návrhu na pětileté prodloužení.
Možnost odpočtů podle ministerstva financí zemědělci moc nevyužívali, neboť se "zpravidla dlouhodobě potýkají s nepříznivými ekonomickými výsledky, které jim neumožňují vypořádat majetkové podíly ani generovat potřebný základ daně z příjmů, z něhož by bylo možné odpočet uplatnit". Novelu označilo ministerstvo za jednoznačně nesystémové daňové opatření.
autor: Fialová Zuzana , zdroj: www.agroweb.cz, (4.1.2010)