Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Místní koeficient nevyžaduje nové daňové přiznání

18/01/10
smf

Jen dva týdny zbývají do podání daňového přiznání k dani z nemovitostí. Autor: Jaroslava Kypetová , zdroj: www.obecnifinance.cz  

Místní koeficient nevyžaduje nové daňové přiznání
Jen dva týdny zbývají do podání daňového přiznání k dani z nemovitostí. V letošním roce se okruh skutečných poplatníků rozšiřuje a zvyšují se některé zákonné sazby. Spojení „místní koeficient“ se na internetu v těchto dnech stalo jedním z nejvyhledávanějších odkazů.
Zákon 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, zaznamenal v poslední letech významné změny. Stále však platí, že daňové přiznání je třeba podat do 31. ledna běžného roku. Ovšem pouze za předpokladu, že došlo ve srovnání s předchozím obdobím ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně. Naopak, dle § 13a odst. 2 není třeba podávat daňové přiznání v případě, že se mění pouze sazba, průměrná cena půdy dle vyhlášky ministerstva zemědělství (aktuálně 427/2009 Sb.) nebo obcí stanovované koeficienty. Jinak řečeno, pokud se s nemovitostí nic faktického nedělo, žádné přiznání se nepodává. Rovněž tak skutečnost, že došlo ke zrušení osvobození pro novostavby, nezakládá povinnost podat daňové přiznání (viz také informace Ministerstva financí). Zde se samozřejmě předpokládá, že vlastník již v souladu se zákonem daňové přiznání podal dříve a nárokoval úplné osvobození pro novostavbu. Pokud ne,….
Úhrada daně, která se při částce nižší než 5000 Kč provádí do 31. května, bude vycházet ze složenky, kterou zasílá příslušný správce daně, tedy finanční úřad.
Dle vyhlášky č. 442/2006 Sb., stanovující strukturu informací o povinném subjektu, mají obce povinně zveřejňovat (viz bod 14.2 v příloze 1) své vydané předpisy. Každý poplatník by měl mít možnost najít na webových stránkách obce znění všech vyhlášek. Obecně závazná vyhláška o stanovení koeficientu vypadá třeba takto či takto. Ministerstvo financí navíc poplatníkům vychází vstříc a zveřejňuje seznam čtyř stovek obcí, které v letošním roce místní koeficient využívají. Součástí informace jsou rovněž soubory obsahující přehled všech obcí s dalšími aplikovanými koeficienty. Vyplnění daňového přiznání, je-li nutné, by tedy teď mělo proběhnout mnohem rychleji, třeba přes elektronický formulář.
Daň z nemovitostí je jedinou daní, jejíž výnos směřuje výhradně do rozpočtu obce, v níž se nemovitost nachází. A tuto skutečnost je třeba brát v úvahu při úvahách o budoucnosti daně z nemovitostí.
Jaroslava Kypetová

Autorka se dlouhodobě věnuje problematice financování samosprávy a daňovým analýzám