Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K odstraňování náletů

02/02/10
smf

Odstraňování náletových dřevin úzce souvisí s hospodařením v marginálních oblastech. Zdroj: www.lfa.cz

Odstraňování náletů – změny v legislativě
Odstraňování náletových dřevin úzce souvisí s hospodařením v marginálních oblastech. Právě půdy s nejnižší úrodností a těžko přístupná místa jsou z hlediska rizika opouštění zemědělské půdy na prvním místě a legislativa kolem ustraňování náletových dřevin a křovin s tímto tématem úzce souvisí.
Dosavadní legislativa upravující odstraňování dřevin ze zemědělské půdy nebyla pro hospodařící zemědělce administrativně nijak příznivá. K odstraňování náletových dřevin nepostačovala nájemní smlouva k hospodařeni na zemědělské půdě, a to ani v případech, kdy se jednalo o nálety v řadu centimetrů. Legislativní stav v oblasti ochrany přírody dospěl tak daleko, že i posekáni výmladků a náletů o průměru kmene do 1 cm, o které se postará běžná zemědělská technika při seči luk, bylo porušením předpisů, pokud na ně neexistovalo speciální povoleni. K tomuto povoleni bylo třeba zvláštního souhlasu vlastníka, takže to znamenalo běhat po úřadech a po jednotlivých vlastnících půdy, i když s nimi byla uzavřena nájemní smlouva.
Jsme rádi, že se blýská na lepší časy, protože od 1. 12. 2009 je v platnosti novela zákona o ochraně přírody č.349/2009, která znamená zjednodušení pro zemědělce a to i při zachováni prvotního cíle ochrany přírody. Od 1. 12. 2009 tedy smi bez doposud nutného písemného povoleni i právnické osoby odstraňovat dřeviny rostoucí mimo les, pokud jsou splněny všechny následující podmínky:
1) Pozemek není součástí významného krajinného prvku (VKP)
Tady ale pozor, protože MŽP má VKP vymezené, ale MZe je bude teprve vymezovat v rámci LPIS a není zaručeno, že se budou ve 100 % shodovat. V případě pochybnosti, zda je pozemek uvnitř VKP, podá  informace Obecni úřad obce s rozšířenou působnosti. Režim je nicméně shodný pro volnou krajinu i pro CHKO a NP.
2) Podmínka velikosti
Bez povoleni lze odstraňovat stromy o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemi nebo souvisle keřové porosty do celkové plochy 40 m2. Samozřejmě se předpokládá, že si jste jisti, že to nebude vadit pronajimateli. Asi bude něco jiného, když posekáte výmlatky a něco jiného, když budete kácet stromy do 80 cm obvodu.
3) Podmínka termínu likvidace náletu
Termín je třeba volit s ohledem na velikost dřeviny. Pokud jsou nálety již tak velké, že slouží k hnízděni ptactva, tak je nutné se vyhnout likvidaci v období od 15. března do 15. srpna.
Uvedené informace jsou pouze nezávazným doporučením od Svazu marginálních oblasti a zdůrazňujeme, že legislativa se pořad vyvíjí, takže se jedná o informace k 1. 12. 2009.
Zdroj: www.lfa.cz
Pozn. SM.
§8
Výňatek z Vyhlášky č. 395/1992 Sb. – prováděcí vyhláška k zákonu o ochraně přírody
 
 
Ochrana dřevin a povolování jejich kácení
(k §8 odst. 3 a 5 zákona)
 
§8 (1) Poškozování a ničení dřevin rostoucích mimo les (§7 odst. 1 zákona) je nedovolený zásah, který způsobí podstatné a trvalé snížení jejich ekologických a estetických funkcí nebo bezprostředně či následně způsobí jejich odumření.
 
§8 (2) Povolení ke kácení dřevin rostoucích mimo les za předpokladu, že tyto nejsou významným krajinným prvkem [§3 písm. b) zákona] a jsou splněny ostatní podmínky stanovené zákonem a jinými právními předpisy,[5] se podle §8 odst. 3 zákona nevyžaduje pro stromy o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí nebo souvislé keřové porosty do celkové plochy 40 m2.
 
§8 (3) Žádost o povolení ke kácení dřevin rostoucích mimo les podává vlastník pozemku či nájemce nebo jiný oprávněný uživatel se souhlasem vlastníka pozemku, na kterém dřeviny rostoucí mimo les rostou. Žádost musí obsahovat
 
a) jméno a adresu žadatele,
 
b) doložení vlastnického práva, nelze-li je ověřit v katastru nemovitostí, či nájemního nebo uživatelského vztahu žadatele k pozemkům a k dřevinám rostoucím mimo les,
 
c) specifikaci dřevin rostoucích mimo les, které mají být káceny, zejména jejich druh, počet, velikost plochy keřů včetně situačního zákresu,
 
d) udání obvodu kmene stromu ve výšce 130 cm nad zemí,
 
e) zdůvodnění žádosti.
 
§8 (4) Oznámení o kácení dřevin rostoucích mimo les (§8 odst. 2 zákona) musí obsahovat stejné náležitosti jako žádost o povolení ke kácení podle odstavce 3.
 
§8 (5) Kácení dřevin rostoucích mimo les se provádí zpravidla v období jejich vegetačního klidu. K tomu přihlíží orgán ochrany přírody při vydávání povolení ke kácení dřevin (§8 odst. 1 zákona).