Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Provize a novela DPH

26/02/10

Provize a novela DPH

Provize a novela DPH
18.2.2010, Ing. Miloš Hovorka
Je-li předmětem činnosti služba, je potřeba u ní určit místo jejího plnění, a ve státě, kde bude toto místo plnění, bude tato služba předmětem DPH podle právní úpravy tamního státu.

Dotaz:
Předmětem činnosti naší firmy je čisté zprostředkování. Zajišťujeme kontakty a obchodní propozice pro zahraniční příkazce ze zemí EU i mimo EU. Koneční zákazníci sídlí v tuzemsku, v jiných zemích EU i mimo EU. Samotná obchodní transakce (námi zprostředkovaná) je vždy přímým obchodním případem mezi naším příkazcem a konečným zákazníkem a jako taková nijak neprochází naším účetnictvím. Za tuto činnost nám příkazci poskytují provizi provizní sazbou z jejich fakturovaného obratu. Provize je účtována buď formou provizního odpočtu příkazce nebo naší fakturou na příkazce. Až dosud bylo výše uvedené účtování provizí mezi příkazcem a námi od DPH osvobozeno. Zajímá nás, zda a jak se této naší praxe, resp. účtování provize, dotkne aktuální novela DPH, která mj. mění dosavadní praxi stanovení místa plnění/místa poskytnutí služby a z toho vyplývající daňovou povinnost.

Odpověď:

Předmětem vaší činnosti je služba a je třeba u ní určit, kde je místo jejího plnění, a ve státě, kde bude toto místo plnění, bude tato služba předmětem DPH podle právní úpravy tohoto státu. Potom bude buď od DPH v tomto státě osvobozena, anebo osvobozena nebude a uplatní se u ní tamní DPH.
Podle § 9 odst. 1 novely zákona o DPH, dané zákonem č. 489/2009 Sb., s účinností od 1. ledna 2010 platí, že místem plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani je místo, kde má tato osoba sídlo nebo místo podnikání. Pokud je však tato služba poskytnuta provozovně osoby povinné k dani, nacházející se v jiném místě, než kde je její sídlo nebo místo podnikání, je místem plnění místo, kde je tato provozovna umístěna.
Pokud budete například poskytovat službu osobě povinné k dani (kdo se jí rozumí, je stanoveno v § 5 až 5c a v § 9 odst. 3 zákona o DPH) se sídlem v tuzemsku, tak bude tato služba předmětem tuzemského zákona o DPH, protože místo plnění u ní bude v tuzemsku. Od DPH s nárokem na odpočet DPH však bude tato služba osvobozena pouze v případě, že jsou splněny podmínky § 68 odst. 13 zákona o DPH. To znamená, že byste museli při poskytnutí vaší služby jednat jménem a na účet jiné osoby a muselo by jít o zprostředkování plnění osvobozených od DPH podle § 66 až 69 (s výjimkou § 68 odst. 14), nebo plnění uskutečněného ve třetí zemi.
Pokud budete vaši službu zprostředkování poskytovat například osobě povinné k dani se sídlem v jiném členském státě EU, tak bude místo plnění u této služby v tomto jiném členském státě EU a služba bude předmětem DPH podle zákona o DPH tohoto státu. Avšak vy nebudete tamní DPH u této služby přiznávat, protože to udělá příjemce služby (jde o tzv. reverse charge mechanismus, tj. přenos daňové povinnosti z poskytovatele služby na jejího příjemce). Pokud by bylo vaše zprostředkování v tomto jiném členském státě od DPH osvobozeno obdobně jak je výše popsáno v případě, že je odběratelem služby osoba se sídlem v ČR, tak by se logicky u této služby v tomto jiném členském státě DPH odběratelem neuplatňovala.
Pokud budete vaši službu zprostředkování poskytovat například osobě povinné k dani se sídlem ve třetí zemi, tak bude místo plnění u této služby v této třetí zemi a nikoliv v tuzemsku, a tato služba buď bude předmětem tamní úpravy zákona o DPH anebo nebude, protože podle tamní úpravy se na dovoz služeb do této třetí země DPH nevztahuje (je třeba prostudovat tamní úpravu zákona o DPH).
Pokud snad byste poskytli vaši službu zprostředkování osobě nepovinné k dani (například nějaké soukromé osobě), tak podle § 10e (Místo plnění při poskytnutí služby zprostředkovatelem osobě nepovinné k dani) platí, že místem plnění při poskytnutí služby osobou, která jedná jménem a na účet jiné osoby nepovinné k dani, je místo, kde je místo plnění zajišťovaného plnění. Pokud byste nejednali jménem této osoby, tak by se určilo místo plnění podle § 9 odst. 2 novelizovaného zákona o DPH, kde je uvedeno, že místem plnění při poskytnutí služby osobě nepovinné k dani je místo, kde má osoba poskytující službu sídlo nebo místo podnikání. Pokud je však tato služba poskytnuta prostřednictvím provozovny osoby povinné k dani, nacházející se v jiném místě, než kde je její sídlo nebo místo podnikání, je místem plnění místo, kde je tato provozovna umístěna.