Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vystavit daňový dobropis, nebo nevystavit?

28/02/10

Vystavit daňový dobropis, nebo nevystavit?

Vystavit daňový dobropis, nebo nevystavit?  
1.2.2010 , Zdroj: Verlag Dashöfer
Zákon o DPH umožňuje plátci daně v případě, kdy dojde ke snížení ceny plnění nebo k vrácení plnění, vystavit daňový dobropis a opravit základ daně. Není to však jeho povinností.
Ustanovení § 42 zákona o DPH to umožňuje plátci daně:
  • při zrušení nebo vrácení celého nebo části zdanitelného plnění,
  • při snížení základu daně na základě sjednaných podmínek u zdanitelného plnění, ke kterému dojde po datu uskutečnění zdanitelného plnění,
  • při vrácení spotřební daně,
  • při použití úplaty, ze které vznikla plátci povinnost přiznat daň, na úhradu jiného zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně nebo plnění, které není předmětem daně,
  • pokud nedojde k dodání zboží nebo převodu nemovitosti na základě nájemní smlouvy s povinností nabýt zboží, které je předmětem nájmu.
Rozhodne-li se plátce takto postupovat, vystaví daňový dobropis, který je v souladu se zákonem o DPH povinen doručit odběrateli. Na základě doručeného dobropisu dodavatel sníží daň na výstupu a odběratel je povinen snížit původně uplatněný nárok na odpočet.
Aby se plátci vyhnuli této administrativní zátěži, v praxi často daňové dobropisy nevystavují. Vyrovnání ve výši snížení ceny nebo o vrácené plnění proběhne mimo systém DPH.
Otázkou je, zda má odběratel nárok na odpočet daně z původního daňového dokladu. Podle názoru MF má odběratel nárok na odpočet pouze u toho přijatého zdanitelného plnění, které použije pro svoji ekonomickou činnost. MF s poukazem na § 72 odst. 1 zákona o DPH uvádí, že odběratel nemá nárok na odpočet u plnění, které nepoužil pro ekonomickou činnost, když je vrátil, ať již celé, nebo jeho část.
Otázka byla řešena na společném jednání zástupců MF a Komory daňových poradců a nebylo v ní dosaženo shody.