Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dodaňování závazků u fyzických osob

27/03/10

Dodaňování závazků u fyzických osob

Dodaňování závazků u fyzických osob  
1.2.2010 , Zdroj: Verlag Dashöfer
Povinnost zvýšit základ daně o neuhrazené závazky, které jsou promlčené nebo po splatnosti více než 36 měsíců, se může dotknout i fyzických osob.
Fyzické osoby s příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů nebo s příjmy z pronájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů mají povinnost zvýšit základ daně o hodnotu neuhrazených závazků, od jejichž splatnosti uplynulo 36 měsíců nebo jsou promlčené.
Netýká se to fyzických osob, které nejsou účetní jednotkou a uplatňují výdaje procentem z příjmů. Povinnost se však může dotknout těch, kteří nevedou účetnictví a uplatňují skutečné výdaje podle § 24 zákona o daních z příjmů. Podmínkou je, že se závazek promítl v jeho daňových výdajích. To znamená, že jde jen o ty závazky, které vedly k daňovému výdaji bez ohledu na úhradu.
Základ daně se zvyšuje o hodnotu celého závazku, tj. včetně DPH.
Tato povinnost se může fyzické osoby dotknout i v roce, kdy ukončí nebo přeruší podnikání nebo pronájem. Ukončení nebo přerušení činnosti v průběhu roku vede k možnosti snížit základ daně o neuhrazené závazky, pokud je však ve stejném roce dosaženo 36 měsíců po splatnosti nebo promlčení, jsou naplněny podmínky pro zvýšení základu daně.