Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke značce KLASA

18/03/10
smf

Ministerstvo i Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který značku Klasa spravuje, se nicméně domnívají, že požadavek na zpoplatnění je naprosto neoprávněný,. Zdroj: www.Mediafax.cz  
 

MZe: Požadavek na zpoplatnění loga Klasa je neoprávněný
 Pozastavení finanční podpory označení kvalitních tuzemských potravin Klasa by hrozilo v případě, pokud by ministerstvo zemědělství prohrálo spor s reklamní agenturou požadující zpoplatnění této značky. V rozhovoru pro Mediafax to uvedl v úterý ředitel komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldán.
 
„Ministerstvo i Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který značku Klasa spravuje, se nicméně domnívají, že požadavek na zpoplatnění je naprosto neoprávněný,“ zdůraznil Roldán. Podle jeho slov před sedmi lety ministerstvo za návrh a uživatelský manuál značky Klasa řádně zaplatilo a značka byla navíc řádně zapsána na Úřadu pro průmyslové vlastnictví. „S tím, co máme v ruce, se cítíme argumentačně velmi pevní,“ podotkl Roldán.
 
Agentura Štrob, Širc a Slovák, která v roce 2003 vyhrála soutěž na vytvoření loga Klasa ale tvrdí, že neoprávněně bezplatně toto logo užívá stát, respektive ministerstvo zemědělství. Po potravinářských firmách přitom požaduje, aby za její užívání zaplatily, jinak po nich hodlá vymáhat pokutu ve výši 50 000 korun. Držitelem značky je přitom více než 200 potravinářských firem.
 
Podle Roldána budou právníci ministerstva jednat s právníky reklamní agentury ve středu. „Nepodceňujeme tento případ, myslíme si ale, že je to nějaký zlatokopecký počin. O výsledcích jednání budeme samozřejmě informovat, protože není co tajit,“ konstatoval Roldán.
 
Jako možný pokus o podvod hodnotí snahu agentury zpoplatnit logo Klasa i mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. I když je podle ní v současné době předčasné spekulovat o tom, jak případný spor dopadne, potravináři podle ní poplatky platit nehodlají. „O zpoplatnění užívání značky vůbec neuvažujeme,“ zdůrazňuje Večeřová.
Zdroj: Mediafax, 16.3.2010        autor: Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz