Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Klasifikace způsobilosti pro přímé platby

18/03/10
smf

Za zemědělskou půdu oprávněnou pro přímé platby (SAPS + TOP-UP) lze považovat takovou zemědělskou půdu, která byla udržována v dobrém zemědělském stavu k 30. červnu 2003. Zdroj: Metodika LPIS

Klasifikace způsobilosti pro přímé platby
Vymezení způsobilosti
Za zemědělskou půdu oprávněnou pro přímé platby (SAPS + TOP-UP) lze považovat takovou zemědělskou půdu, která byla udržována v dobrém zemědělském stavu k 30. červnu 2003, ať již k produkci či nikoliv bez ohledu na to, zda tato půda byla k tomuto datu registrována jako půdní blok/díl.
Vysvětlení: výraz „…ať již k produkci či nikoliv.“ znamená, že to, co bylo na pozemku sklizeno, nebylo dále využíváno k produkci. Př. tráva byla odklizena z pozemku a uživatel s ní naložil v souladu se zákonem o odpadech; dalším příkladem může být zaoraný porost na orné půdě apod.
Způsobilost se nijak netýká poskytování dotací v rámci opatření PRV (HRDP)!
Dobrý zemědělský stav – pozemek je řádně obhospodařován
Obecně ze zákona o zemědělství je možno jako zemědělský pozemek v dobrém zemědělském stavu uznat jen souvislou plochu, na které je možno plnit podmínky stanovené zákonem (tzn. musí na ní být prováděno zemědělské obhospodařování půdy, např. kultivace, sečení, pastva).
Špatný zemědělský stav – pozemek není řádně obhospodařován
Pozemek není řádně obhospodařován – orná půda ležící ladem (tzn. není obdělávána), nesečené louky, neudržované pastviny, neudržované vinice, neudržované sady, neudržované chmelnice.
Dokumentace způsobilosti
Dokumentace musí splňovat náležitosti podle správního řádu, ve znění pozdějších předpisů. Dokumentace ke způsobilému bloku obsahuje:
1. Povinně čestné prohlášení uživatele ohlašujícího změnu o tom, kdo a k jakému účelu pozemek v roce 2003 užíval.
2. Povinně zápis o posouzení ortofotomapy ze strany pracovníka, který zavedl ohlášený návrh do evidence.
3. Zápis z místního šetření, pokud je situace nad ortofotomapou nejednoznačná.
4. Potvrzení ÚKZÚZ o registraci vinice (chmelnice) ve speciálním registru k 30.6.2003, jde- li o vinici či chmelnici.
Čestné prohlášení uživatele o tom, kdo a k jakému účelu pozemek v roce 2003užíval
Čestné prohlášení podává aktuální uživatel. Tento dokument by měl obsahovat jméno uživatele (popřípadě vlastníka pozemku) k datu 30.6.2003 a údaj o kultuře a plodině, která se k danému datu na pozemku nacházela (orná půda, travní porost, chmelnice…). Pokud jsou tyto údaje nedostupné, pak je nezbytné zajistit svědectví třetí osoby o tom, že pozemek byl řádně obhospodařován.
Prohlášení typu „prohlašuji, že pozemek byl k 30.6.2003 v dobrém zemědělském stavu“ je nedostatečné, protože není uvedeno kdo a za jakým účelem jej užíval, ani není doloženo svědectví třetí osoby.
Pro tento účel je připraven v LPIS v tiskových výstupech formulář Čestného prohlášení uživatele o stavu pozemku k  30 .6.2003.
Čestné prohlášení nemusí být ve spisu uloženo v následujících případech:
• na uvedeném pozemku bylo již v červnu a červenci 2003 prováděno úřední místní šetření a z  doložené dokumentace o tomto šetření je nepochybné, že pozemek byl k 30.6.2003 udržován  v dobrém zemědělském stavu. Záznam z tohoto šetření je již uložen ve spisové dokumentaci  LPIS;
• existují jiné nepochybné důkazy předložené uživatelem, prokazující dobrý zemědělský stav   tohoto pozemku k 30.6.2003 (fotografické dokumenty s uvedeným datem). Opět musí být součástí spisové dokumentace;
• při místním šetření v současnosti bylo jednoznačně prokázáno, že pozemek byl v dobrém  zemědělském stavu k 30.6.2003. Nutno doložit důkazy získanými při místním šetření.
 
Odpovědi na časté případy týkající se klasifikace způsobilosti
Označení důvodu aktualizace
Dojde-li ke změně hranic farmářského bloku z důvodu oddělení způsobilé a nezpůsobilé půdy, je třeba zaškrtnout důvod změny „Z podnětu ZA a PÚ“.
Účinnost provedených změn
Okamžitě, jakmile je hodnocení způsobilosti na farmářském bloku vyřešeno na úrovni ZA a PÚ.
Potvrzení o způsobilosti k 30.6.2003
Formulář, v němž jsou zachyceny údaje o provedených změnách ve vztahu ke způsobilosti půdy k SAPS. Způsobilost je vyjádřena způsobilý/nezpůsobilý. Vydává se tehdy, dojde-li ke změně klasifikace způsobilosti na bloku.
 
Meliorace (ve smyslu odvodnění pozemku) versus způsobilost
Pokud byly na pozemku ke dni 30.6.2003 prováděny meliorační práce za účelem odvodnění pozemku, byl pozemek v dobrém zemědělském stavu. Pozemek lze označit jako způsobilý. Tyto práce však bude třeba doložit příslušnými doklady, prokazujícími účel stavby a dále datum zahájení a ukončení stavebních prací.
 
Zatravněné pozemky, které není možno evidovat v LPIS jako způsobilé
Všechny pozemky, které byly k 30.6.2003 travnatými plochami sportovních zařízení, letišť, veřejných prostranství, zatravněné součásti veřejných komunikací (náspy, příkopy apod.) – viz. půda, která se v LPIS neeviduje nebo se eviduje jako jiná kultura nezpůsobilá pro dotace.
 
Vánoční stromky
Veškeré plochy, které byly ke dni 30.6.2003 osázeny vánočními stromky se klasifikují jakonezpůsobilé pro přímé platby.
Plochy, které byly k 30.6.2003 v dobrém zemědělském stavu a jsou nyní osázeny vánočními stromky, je možné v LPIS evidovat pouze jako „jiná kultura neoprávněná pro dotace“. Pokud budou po sklizni vánočních stromků uvedeny zpět do dobrého zemědělského stavu, bude je možno opět do LPIS zařadit s příslušnou kulturou.
Zdroj: Metodické pokyny pro aktualizaci evidence půdy dle uživatelských vztahů vedené dle zákona č. 252/1997 Sb.

Zařazeno v Aktuality, Přímé platby