Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

LPIS a zákresy polních hnojišť

02/03/10
smf

V aplikaci Registru půdy (LPIS) byla spuštěna nová funkcionalita pro zákresy polních hnojišť za účelem vytvoření podkladů pro havarijní plán.

Nové funkce LPIS pro tvorbu podkladů pro havarijní plán
   V aplikaci Registru půdy (LPIS) byla spuštěna nová funkcionalita pro zákresy polních hnojišť za účelem vytvoření podkladů pro havarijní plán. Uživatelská příručka a vzor havarijního plánu jsou k dispozici pro prokliku detailu novinky v příloze.
Nástroj pro umístění hnojiště vznikl za účelem zjednodušení práce zemědělce při řešení vhodnosti umístění polního hnojiště (složiště) s ohledem na podmínky ochrany vod a nitrátovou směrnici. Nástroj předpokládá, že zemědělec si zakreslí předpokládané umístění polního hnojiště pro statková hnojiva, systém následně vyhodnotí vůči podkladovým datům, zda je hnojiště vhodné na předpokládané místo umístit, či nikoliv.
Funkcionalita je zaměřena na využití při zpracování či aktualizaci havarijního plánu. Proto ke každému hnojišti je možné doplnit údaje o kapacitě, druhu skladovaného statkového hnojiva a vazbě na číslo hospodářství. Současně je možné provést zákres i ostatních skladů hnojiv, ať již pevných skladů pro statková hnojiva (jímky, zajištěné pevné hnojiště) nebo i skladů pro minerální hnojiva. Hlavním výstupem jsou pak tiskové sestavy ve formátu RTF, PDF či DOCX s údaji o hnojišti a přizpůsobeným tiskem, které umožňují nakopírovat na příslušná místa havarijního plánu (zejména z formátu DOCX).
Nad rámec základního cíle funkcionality je možné si evidovat i historická, skutečná hnojiště, což umožňuje zemědělci lepší přehled pro případnou kontrolu zákazu opakovaného umístění hnojiště.