Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Pokrok v postoji EK k GMO

16/03/10
smf

Evropská komise minulý týden oznámila, že do léta hodlá předložit návrh, podle něhož budou mít členské státy větší volnost při rozhodování, zda budou pěstovat geneticky modifikované plodiny. Zdroj: http://ec.europa.eu

Pokrok v postoji EK k GMO – rozhodování nechá na členských státech

Evropská komise minulý týden oznámila, že do léta hodlá předložit návrh, podle něhož budou mít členské státy větší volnost při rozhodování, zda budou pěstovat geneticky modifikované plodiny. Na základě platných právních předpisů, o nichž rozhodly Rady a Evropský parlament, dnes Komise přijala dvě rozhodnutí o geneticky modifikovaných bramborech Amfora: první povoluje pěstování Amfory v EU pro průmyslové využití a druhé se týká použití škrobových vedlejších produktů z Amfory jako krmiva. Evropská komise dnes také přijala tři rozhodnutí, podle něhož se na trh mohou uvést tří produkty z geneticky modifikované kukuřice pro užití jako potraviny a krmiva, ale ne pro pěstování. Všech pět povolení je výsledkem velmi pečlivého zkoumání, které rozptýlilo obavy týkající se přítomnosti markerového genu antibiotické rezistence. Rozhodnutí povolit pěstování brambor Amfora je vyústěním procesu, který začal ve Švédsku v lednu 2003, a je vědecky podloženo.
„Odpovědná inovace bude mou hlavní zásadou při rozhodování o inovativních technologiích. Po rozsáhlém a důkladném posuzování pěti žádostí týkajících se geneticky modifikovaných organismů jsem dospěl k přesvědčení, že nejsou již žádné vědecké otázky, které vyžadují další posuzování,“ uvedl komisař EU pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli. „Všechny vědecké problémy, zejména ty, které souvisejí s bezpečností, byly vyřešeny. Další odklady by prostě nebyly odůvodněné. Přijetím těchto rozhodnutí Komise odpovědně plní svou úlohu. Rozhodnutí vycházejí z řady příznivých posouzení bezpečnosti, která v uplynulých letech provedl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Současně jsme dnes zahájili proces úvah, jak zkombinovat evropský systém povolování se svobodou členských států rozhodovat o pěstování geneticky modifikovaných plodin.“
Povolovací proces v případě brambor Amfora začal v roce 2003. Brambory Amfora se používají k výrobě škrobu, který se hodí pro použití v průmyslu, např. při výrobě papíru. Tato inovativní technologie pomáhá optimalizovat výrobní proces a uspořit suroviny, energii, vodu a chemické látky vyráběné z ropy.
Rozhodnutí stanoví přísné podmínky pro pěstování, aby se zabránilo možnosti, že geneticky modifikované brambory zůstanou na polích po sklizni, a aby se osivo Amfory nechtěně nerozšířilo do okolního prostředí.
Evropská komise dnes rovněž přijala rozhodnutí o povolit geneticky modifikovanou kukuřici MON863xMON810, MON863xNK603 a MON863xMON810xNK603 pro použití jako potraviny a krmiva a pro vývoz a zpracování.
K těmto třem geneticky modifikovaným kukuřičným produktům vydala příznivé stanovisko EFSA; produkty prošly úplným povolovacím postupem, který je stanoven v právních předpisech EU. Jsou produkovány konvenčním křížením dvou nebo tří geneticky modifikovaných kukuřic – MON863, NK603 a MON810 –, které jsou již v EU povoleny pro použití jako potraviny a krmiva a pro vývoz a zpracování.
Vzhledem k tomu, že členské státy v Radě nepřijaly rozhodnutí s kvalifikovanou většinou pro nebo proti schválení, byly případy předány k rozhodnutí Komisi.
Přítomnost markerového genu antibiotické rezistence v geneticky modifikovaných bramborech byla předmětem velmi přísného zkoumání. EFSA tuto otázku posuzovala a 11. června 2009 vydala příznivé stanovisko.
Povolení jsou platná 10 let.

Další informace:

http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/index_en.htm

Zdroj:  http://ec.europa.eu