Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Přesnější údaje o erozí ohrožených pozemcích

16/03/10
smf

Zemědělci získají přesnější údaje o erozí ohrožených pozemcích. Zdroj: Mediafax

Zemědělci získají přesnější údaje o erozí ohrožených pozemcích
 
   Zpřesnění výměry erozí silně i středně ohrožených pozemků obhospodařovaných zemědělci připravuje v současné době ve spolupráci s ministerstvem zemědělství a společností Geodis Brno Výzkumný ústav meliorací a ochrany vod (VÚMOP). V rozhovoru pro Mediafax to v pátek uvedl ředitel VÚMOP Jiří Hladík.
 Cílem je podle jeho slov vytvoření takzvané erozní kalkulačky, která poskytne zemědělcům přesné informace o tom, na jakým pozemcích musí dodržovat kvůli erozi omezení vyplývající ze „Zásad dobrého zemědělského a environmentálního stavu“ (GAEC). Takovou možnost sice již zemědělci mají v současné době, jenže pozemky vždy nejsou v elektronickém sytému uživatelských bloků (LPIS) zakresleny přesně. Právě proto ministerstvo zemědělství uzavřelo na konci loňského roku licenční smlouvu se společností Geodis Brno. Ta totiž disponuje mnohem přesnějším programem, než jaký byl dosud používán. Podle mluvčího ministerstva Petra Vorlíčka za tuto službu zaplatil resort zhruba 1,2 milionu korun. „Tento model bude využit pro zpřesnění vrstvy erozní ohroženosti půd, kterou pro ministerstvo zpracovává VÚMOP,“ podotýká Vorlíček.
 „S přesností vstupních dat je spojena i přesnost vrstvy, kde v některých případech dochází k posunu zákresu silně erozně ohrožených míst oproti skutečnosti. Tyto nepřesnosti se řeší průběžně ve spolupráci s VÚMOP, který jednotlivé případy posuzuje individuálně a vydává stanovisko. V průběhu letošního roku dojde k zpřesnění celého modelu tak, aby, pokud bude politická shoda, mohlo dojít k zavedení středně erozně ohrožených půd,“ konstatuje mluvčí.
 Současná legislativa GAEC umožňuje zemědělcům rozdělit si obhospodařovaný půdní blok tak, aby omezení GAEC dodržoval pouze na jeho erozí ohrožené části. Předmětem omezení jsou však zatím pouze takzvané erozí silně ohrožené pozemky, které tvoří z celkově obhospodařované plochy zemědělské půdy jen několik procent. Největší výměru přitom tvoří erozí středně ohrožené pozemky, a to téměř polovinu všech zemědělských pozemků. Na ty zatím omezení GAEC neplatí. I proto, že v evidenci pozemků i jejich rozměrů existuje mnoho nepřesností.
 
Zdroj: 12.3.2010    www.Mediafax.cz,
    Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz