Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Současný stav trhu s obilím

26/03/10
smf

Cena obilí v ČR jen tak neporoste, v zemi jsou vysoké zásoby z loňské sklizně.  Zdroj: Mediafax , Autor: Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz  

Cena obilí v ČR jen tak neporoste, v zemi jsou vysoké zásoby z loňské sklizně
 Nejméně milion tun obilí by bylo třeba vyvézt z ČR do léta letošního roku tak, aby se v ČR snížily zásoby obilí na obvyklou úroveň. Mediafaxu to řekl ve čtvrtek ředitel Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu (ZZN) Jiří Zedník.
 Zedník tak reagoval na stížnosti tuzemských zemědělců na nízké ceny obilí a zároveň spekulace o tom, že zásoby obilí v ČR jsou nejnižší za posledních pět let. „Není to pravda, zásoby obilí jsou stále vysoké. Naopak, pokud se do letošní sklizně z ČR nevyveze alespoň milion tun obilí, budou jeho zásoby před letošní sklizní vyšší než před sklizní v loňském roce,“ zdůraznil Zedník. Podle statistik se přitom od června loňského roku do ledna letošního roku (poslední známý údaj) vyvezlo z ČR celkem 1,334 milionu tun obilí. Vzhledem k dobré loňské úrodě by ale bylo třeba vyvézt zhruba 2,5 milionu tun obilí. Jenže dynamika exportu klesá. Právě v letošním lednu se vyvezlo jen 156 000 tun obilí, ačkoli loni se měsíční export pravidelně pohyboval na hranici 200 tisíc tun.
 Důvodem k vyšším exportům je podle Zedníka také pokles tuzemské živočišné produkce a s tím související nižší výroba krmných směsí pro hospodářská zvířata. „Jen členové našeho sdružení loni vyrobili o 15 procent krmných směsí měně než v předchozím roce, tedy o 300 000 tun. To v praxi znamená nižší objem obilí pro krmné směsi o 200 000 tun. Podniky ZZN se na výrobě krmných směsí podílejí v ČR asi 75 procenty, takže celkové snížení poptávky po krmném obilí za všechny výrobce krmných směsí může být až 300 000 tun,“ konstatuje Zedník.
 Aktuálně vysoké zásoby obilí nejsou jen problémem ČR, ale i na celém světě. Prognózy světových analytiků proto podle Zedníka počítají se stagnací až mírným propadem cen obilí až do roku 2012.
 Situaci na trhu s obilím v ČR ilustrují i ceny obilovin na tuzemské Plodinové burze Brno (PBB). V průběhu března poklesly ceny všech sledovaných komodit kromě potravinářské pšenice, a to od 0,06 procenta v případě sladovnického ječmene (aktuální cena 2 938 korun za tunu) až po pokles o 1,28 procenta v případě žita (současná cena 2 224 korun za tunu). Ještě více než ceny obilovin poklesly v březnu na PBB ceny hrachu (o 1,44 procenta na 3 476 korun za tunu) a řepky o 1,78 procenta na 7 277 korun za tunu.
zdroj: Mediafax , autor:   Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz