Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dotace v programu Podpora obnovy venkova

12/04/10
smf

Na obnovu venkova posílá MMR 148 milionů korun. Zdroj: www.mmr.cz  

Na obnovu venkova posílá MMR 148 milionů korun
Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška schválil dotace pro 532 projektů malých obcí. 148 milionů korun vyplatí MMR z programu Podpora obnovy venkova. Program má pět dotačních titulů a jeho cílem je podpořit obnovu a rozvoj venkovských obcí.
 Program předpokládá participaci obyvatel venkova, občanských spolků a sdružení při obnově jejich obce v souladu s místními tradicemi. Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo na letošní rok 747 žádostí v celkové výši dvě stě milionů korun. Po formální a věcné kontrole jich bylo schváleno celkem 532.
„Letos posíláme obcím 148 milionů korun. Tyto peníze pomohou zvýšit atraktivitu malých obcí a zlepšit kvalitu života na venkově,“ uvedl ministr Vondruška.
Vítězové loňského ročníku Vesnice roku uskuteční 55 projektů za 39 milionů korun. Peníze investují nejčastěji do opravy dopravní a technické infrastrukutrury, rekonstrukce budov obecních úřadů a kulturních zařízení. V Tučíně na Olomoucku například zrekonstruují mateřskou školu, ve středočeských Královicích použijí zastupitelé peníze na klubovnu pro mládež.
Schváleno bylo také 298 projektů ve výši 74 milionů korun podporujících zapojení dětí a mládeže do komunitního života v obcích. V Semetářově na Blanensku budou moci díky dotaci vybudovat klubovnu malých hasičů, v Černotíně na Přerovsku vystaví  bruslařskou dráhu.
Program podporuje také spolupráci obcí zaměřenou na obnovu a rozvoj venkova například v předávání zkušeností při přípravě projektů a jejich realizaci, vzdělávání starostů apod. V tomto dotačním titulu uspělo celkem 41 žádostí v hodnotě téměř 6, 3 milionů korun.
26 milionů korun pomůže obcím obnovit drobné sakrální stavby. Uspělo 132 projektů. Boží muka opraví v Chotiměři na Litoměřicku. Kapličku dají do pořádku ve Zhořci na Pelhřimovsku.
Šesti projekty v hodnotě 2, 4 miliony korun podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj začlenění romské komunity do života obcí. Zelenou dostala například výstavba dětského hřiště v Újezdu na Olomoucku či rekonstrukce a úprava chodníků v Obrnici na Mostecku, kde žije v dané lokalitě více než polovina rómských obyvatel.

Přehled všech schválných projektů je k dispozici na webových stránkách MMR.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Odbor komunikace
Staroměstské nám. 6
110 15 Praha 1
Tel.: +420 224 861 126
E-mail: tiskove@mmr.cz
Web: www.mmr.cz