Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Shrnutí změn v AEO pro rok 2010

19/04/10
smf

Shrnutí změn pro rok 2010. Zdroj: Metodika k provádění NV č. 79/2007 Sb.

Shrnutí změn pro rok 2010

Kontrola podmíněnosti (cross compliance)
Již od roku 2009 se v souladu s legislativou staly minimální požadavky pro použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin součástí kontrolovaných požadavků v rámci tzv. kontrol podmíněnosti, neboli cross compliance.
Zařazení minimálních požadavků pro použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin pod kontroly podmíněnosti znamená, že výběr žadatelů ke kontrole, provádění kontroly a její vyhodnocení bude probíhat v souladu s pravidly pro kontrolypodmíněnosti. Od roku 2010 budou minimální požadavky pro použití hnojiv vyhodnocovány jako akt spadající do oblasti Životní prostředí a  minimální požadavky pro použití přípravků na ochranu rostlin jako akt spadající do oblasti Veřejné zdraví, zdraví zvířat a rostlin. Sankce za porušení minimálních požadavků pro použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin bude stanovena podle postupu uvedeném v nařízení vlády č. 479/2009 Sb., o stanovení důsledků porušení podmíněnosti poskytování některých podpor. V případě zjištění porušení minimálních požadavků se sankce bude vztahovat nejenom na dotaci poskytovanou v AEO, ale i na ostatní dotace poskytované v rámci osy II PRV (tj. LFA, Natura 2000 na zemědělské půdě, Zalesňování zemědělské půdy, Natura 2000 na lesní půdě, LEO), o které žadatel žádá v příslušném kalendářním roce.
Od roku 2010 dochází k rozšíření a změně podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu. V souvislosti s touto změnou nebude nadále za podmínku způsobilosti pro dotaci považována podmínka výšky travního porostu 30 cm po 31. 10. kalendářního roku. Tato podmínka bude kontrolována v rámci kontrol podmíněnosti jako součást podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu.
Kontrolám podmíněnosti se detailně věnuje speciální publikace vydaná MZe (Průvodce zemědělce kontrolou podmíněnosti

 
Vykázání veškeré zemědělské půdy
Žadatel musí v jednotné žádosti vykázat veškerou zemědělskou půdu, kterou má k dispozici, bez ohledu na to, zda na ni žádá podporu či nikoliv. Jestliže tak neučiní, bude mu udělena sankce, o kterou se sníží vyplácená podpora. Jestliže žadatel užívá zemědělskou půdu, kterou nemá vedenou v Evidenci, je nutné, aby ji do Evidence nahlásil, a to bez ohledu na to, zda na ni bude žádat o poskytnutí dotace či nebude.

Doplnění pardonovaného důvodu mimořádná aktualizace
V případě, že by zákresem krajinného prvku došlo ke snížení výměry půdního bloku/dílu, pak toto snížení bude pardonováno obdobně jako mimořádná aktualizace tj. do 5 % původní výměry půdního bloku/dílu.

Změny v podpoře sadů v titulu ekologické zemědělství
Od roku 2010 dochází k rozdělení výše sazby pro podporu sadů v titulu ekologické zemědělství. Sazba 849 EUR/ha bude poskytnuta sadům, které jsou v LPIS evidovány jako sady obhospodařované v režimu intenzivního ovocnářství, zároveň mají minimální počet 200 ks/ha stromů těchto druhů – broskvoň, hrušeň, jabloň, jeřáb černý, jeřáb obecný, kaštanovník jedlý, mandloň, meruňka, ořešák vlašský, slivoň, třešeň, višeň, nebo minimálně 800 ks/ha keřů těchto druhů – angrešt, borůvka, líska obecná, maliník, ostružiník, rybíz.
Všechny uvedené podmínky tj. označení sad obhospodařovaný v režimu intenzivního ovocnářství v LPIS, stanovené počty jedinců a druh musí být u sadu splněny od data podání žádosti o poskytnutí dotace do 31.12. daného roku. Sazba 510 EUR/ha bude poskytnuta sadům, které nesplňují alespoň jednu z podmínek pro sazbu 849 EUR/ha tj. buď nejsou vedeny v LPIS jako sady obhospodařované v režimu intenzivního ovocnářství, nebo nemají potřebný počet stromů/keřů druhů vyjmenovaných výše.
Žadatel bude uvádět v žádosti o poskytnutí dotace, zda žádá na sazbu vyšší nebo nižší. Pokud žadatel požádá o vyšší sazbu a dojde v období od data podání žádosti do 31.12. daného roku k zjištění porušení některé z podmínek, které jsou pro vyšší sazbu rozhodující, bude výměra porušení brána jako předeklarace v žádosti o poskytnutí dotace. Předeklarování v žádosti o poskytnutí dotace je sankcionováno podle evropských předpisů.
Zároveň se pro rok 2010 ruší omezení pro podání žádosti o poskytnutí dotace platná v roce 2009 tj. žádat na sad v titulu ekologické zemědělství pouze v případě, že jsou splněny minimální počty stromů více jak 200 ks u jádrovin, 150 ks u peckovin a skořápkovin a 800 ks u bobulovin a dále žádat na sad v titulu ekologické zemědělství pouze na půdní bloky/díly, na které byla požadována dotace v roce 2007 nebo 2008 na kulturu sad v souladu s NV 79.
Zdroj:  Metodika k provádění NV č. 79/2007 Sb.