Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Produkce bioetanolu v EU

26/05/10
smf

Produkce bioetanolu v Evropské unii v letošním roce pravděpodobně stoupne na zhruba 4 miliardy litrů. Zdroj: Agronavigator

Produkce bioetanolu v EU

Produkce bioetanolu v Evropské unii v letošním roce pravděpodobně stoupne oproti roku 2009 zhruba o 14 % na 4 miliardy litrů. Z toho vychází Evropské sdružení pro paliva z bioetanolu eBIO (European Bioethanol Fuel Association). Tím by produkce ve dvou po sobě následujících letech vykázala dvojciferný růst, protože již v minulém roce byl v EU zaznamenán vzestup o více než 20 % na 3,5 miliard litrů. eBIO mimo jiné počítá s rostoucí produkcí ve Velké Británii a v Nizozemsku. V Irsku se očekává schválení nového zákona o biopalivech.
Producenti doufají, že od konce roku se bude smět k fosilním pohonným hmotám přimíchávat až 10 % bioetanolu. Rozšíření produkce biopaliv na evropském vnitřním trhu ale bude podle očekávání sdružení celosvětově znamenat jen malou část výrazného zvětšení kapacit. eBIO tak počítá s tím, že globální produkce bioetanolu v roce 2010 ve srovnání s předchozím rokem stoupne o 16,2 % na 85,9 miliard litrů.
Zemí s nejvýznamnější produkcí zůstávají USA s 45 miliardami litrů, následuje Brazílie. U této jihoamerické země v letošním roce podle odhadů přesáhne produkce 28 miliard litrů a v příštím roce překročí hranici 30 miliard litrů. K tomu významnou měrou přispěje rozšíření pěstitelských ploch cukrové třtiny.
Die Zuckerrübenzeitung, 46, 2010, č. 3, s. 2