Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

V roce 2011 další kolo bluetongue?

16/06/10
smf

Zrušení obligatorní vakcinace proti katarální horečce ovcí v Německu by mohla v příštím roce vést k významnému nárůstu počtu infikovaných zvířat.. Zdroj: Agronavigator

V roce 2011 další kolo bluetongue?
Zrušení obligatorní vakcinace proti katarální horečce ovcí v Německu by mohla v příštím roce vést k významnému nárůstu počtu infikovaných zvířat.

Spolková rada Německa rozhodla na konci uplynulého roku o ukončení povinnosti vakcinovat přežvýkavce proti katarální horečce ovcí. O tom, jaké bude mít toto rozhodnutí následky hovořil ředitel Ústavu Friedricha Loefflera (FLI) profesor Thomas Mettenleiter s redaktorem časopisu Dlz.
     Podle názoru profesora Mettenleitera se v dlouhodobém horizontu pravděpodobně nepodaří na bázi dobrovolné vakcinace vymýtit onemocnění bluetongue. Podstatná část dosud vydaných finančních prostředků na povinnou vakcinaci (odhaduje se na celkových 200 až 250 mil. €) by tak byla ztracena. Vakcinace je důležitá i s ohledem na ochranu zvířat – zejména ovce trpí při propuknutí choroby velkými bolestmi. Jen v roce 2007 muselo být usmrceno více než 13 000 ovcí z důvodu závažného průběhu onemocnění. Tomu by bylo možné vakcinací zabránit.
       Propuknutí nových případů nákazy v letošním roce není možné vyloučit, ale mnoho zvířat je dosud díky obligatorní vakcinaci z loňského roku ještě vybaveno dostatečnou imunitní ochranou. Skot a ovce, které překonaly nákazu jsou imunní. V roce 2011 by ale mohlo dojít k významnému nárůstu počtu infikovaných zvířat.
     Pro dostatečnou ochranu národního stáda skotu a ovcí by postačila vakcinace 80 procent vnímavých zvířat. Divoce žijící přežvýkavci jsou také vnímaví, ale protože ty prakticky není možné vakcinovat inaktivovanou očkovací látkou, je nutné imunizovat pokud možno všechna vnímavá užitková zvířata.
     Zkušenosti s vakcinací na dobrovolné bázi z Francie ukázaly, že v nejlepším případě je možné počítat pouze s naočkováním 30 procent zvířat.
      Divoce žijící přežvýkavci jsou nejvnímavějšími zvířaty vůči původci bluetongue, jednotlivé druhy se však navzájem významně odlišují. U srnčí zvěře je tak možné infekci prokázat méně často ve srovnání s daňčí a jelení zvěří. Význam divoké zvěře jako rezervoáru původce katarální horečky ovcí v našich zeměpisných šířkách je stále neznámý. Proto FLI doporučuje spolkovým zemím provádět monitorovací program s cílem zmapovat rozšíření viru v populaci divoce žijících zvířat.
     Zda dojde ke změně statu quo (dobrovolná vakcinace) v Německu pokud se zde rozšíří jiné virové kmeny (např. BTV 1) je velmi těžké odhadnout. Při podobně razantním a plošném rozšíření a podobných následcích onemocnění jako tomu bylo u BTV 8 by mohlo dojít k zavedení  obligatorní vakcinace. Dokonce by mohla být nutná i nová vakcína proti příslušnému typu viru.
 
2011 die nächste Runde mit Blauzunge?
Dlz primus rind, 2010, č. 4, s. 10 a 11