Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vesnice roku 2010

04/06/10
smf

Souboj o prestižní titul Vesnice roku 2010 začal. Zdroj: Pardubický kraj

Souboj o prestižní titul Vesnice roku 2010 začal
   Do soutěže Vesnice roku 2010 se v Pardubickém kraji přihlásilo 24 obcí. Krajská  komise začala tento týden objíždět jednotlivé vesnice.   Členové posoudí koncepční dokumenty, péči o stavební fond, ale zaměří se také na to, jak obec pečuje o zeleň a o krajinu. Opakovaně usiluje o titul obec Voleč (PA), Stolany (CR) nebo Opatov na Svitavsku, kde soutěží osm obcí. O jednu obec více se přihlásilo na  Pardubicku. Z Chrudimska jsou přihlášeny do krajského kola čtyři vesnice a z Ústeckoorlicka pouze tři.
     „Každou z přihlášených obcí navštíví hodnotící komise. Při prezentaci se bude soustředit také na občanskou vybavenost, inženýrské sítě nebo úspory energií,“ uvedl radní zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil další kritérium, podle něhož budou hodnotit obraz vesnice. „Soutěž Vesnice roku považuji za velkou šanci pro obce. Mohou se pochlubit svými úspěchy a ještě získat milion korun do obecní pokladny, pokud uspějí v celorepublikovém kole. Na titul však dosáhnou jen ti nejlepší z nejlepších, kteří pak reprezentují český venkov v celostátním nebo evropském finále a  samozřejmě je i naším přáním, aby naši účastníci uspěli,“ dodal radní Kroutil.
     Komise navštíví všechny nominované obce do poloviny června, až potom vyhodnotí, která z nich získá letošní titul Vesnice roku 2010 Pardubického kraje.
     Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 5250 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje územního obvodu. (mag)
 
SVITAVY (8)
Biskupce, Budislav, Janov, Koclířov, Oldřiš, Opatov, Pomezí, Vítějeves
CHRUDIM (4)
Bořice, Krásné, Stolany, Střemošice
 ÚSTÍ NAD ORLICÍ (3)
České Heřmanice, Libchavy, Mistrovice,
PARDUBICE (9)
Dříteč, Horní Ředice, Kostěnice, Rohovládova Bělá, Rokytno, Semín, Svinčany, Veselí, Voleč
Zdroj: www.pardubickykraj.cz, 2.6.2010

Zařazeno v Obce a venkov, Venkov