Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vesnicí roku v Pardubickém kraji je obec Střemošice

15/06/10
smf

Krajské kolo soutěže Vesnice roku v Pardubickém kraji vyhrála malá obec Střemošice se zhruba 200 obyvateli. Díky vítězství v krajském kole získají Střemošičtí na rozvoj své obce dotaci milion korun. Zdroj: Pardubický kraj

Vesnicí roku v Pardubickém kraji je obec Střemošice
 

(14.6.2010)

   Krajské kolo soutěže Vesnice roku v Pardubickém kraji vyhrála malá obec Střemošice se zhruba 200 obyvateli. Díky vítězství v krajském kole získají Střemošičtí na rozvoj své obce dotaci milion korun.
     V Pardubickém kraji se do soutěže přihlásilo celkem 24 obcí. Vítězem krajského kola a držitelem ocenění Zlatá stuha se stala vesnice Střemošice. Komisi přesvědčil nejen hezký vzhled obce, ale také nadšení, skromnost a určitá pokora s jakou všichni občané budují a zkrášlují vesnici, mají úctu k tradicím a okolní přírodě. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že jsme nalezli pospolitost v příkladné formě,“ říká předseda hodnotitelské komise Karel Rothschein, starosta obce Osík, která získala titul Vesnice roku v Pardubickém kraji v roce 2008.
     Krajské kolo soutěže Vesnice roku v Pardubickém kraji přineslo i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život získala obec Biskupice (okres Svitavy), Bílou stuhu za činnost mládeže poputuje do obce Kostěnice (okres Pardubice), Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí udělila komise vesnici Veselí (okres Pardubice) a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu vesnici Stolany (okres Chrudim).
     Loňským vítězem krajského kola soutěže se v Pardubickém kraji stala obec Jenišovice. Milionovou dotaci spojenou se získáním zlaté stuhy použijí v Jenišovicích na opravy místních komunikací a veřejného osvětlení.
Soutěž Vesnice roku pokračuje dalšími krajskými koly. Přihlášené obce musí být navštíveny hodnotitelskými komisemi nejpozději do konce června 2010. V hodnotitelských komisích zasedají zástupci všech vyhlašovatelů soutěže, tedy zástupci ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zemědělství, Svazu měst a obcí ČR a Spolku pro obnovu venkova.