Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Protesty proti reformě trhu s mlékem

13/07/10
smf

Stovky rozzlobených farmářů opět demonstrovaly v Bruselu během zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Zdroj:ČT1

Protesty proti reformě trhu s mlékem
 
Josef MARŠÁL, moderátor
——————–
Stovky rozzlobených farmářů opět demonstrovaly v Bruselu během zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Vadí jim chystaná reforma trhu s mlékem. Jejich vyjednávací pozici by totiž mohly výrazně oslabit povinné dlouhodobé smlouvy s velkými producenty. Vloni řada zemědělců bojovala o holou existenci a i když jim Unie pomohla dotací 280 milionů eur, tak desítky tisíc farmářů skončily.
 
Jakub LINKA, redaktor
——————–
Gumové holínky letící vzduchem nebo umělé krávy v barvách členských států. Farmáři využívají všechno možné, aby dali najevo, že s reformou nesouhlasí.
 
Jan VELEBA, prezident, Agrární komora
——————–
Naprosto klíčové bude, jestli v té reformě bude umožněno farmářům se slučovat při vyjednávání o ceně mléka se zpracovateli. Pokud bude nám umožněno, abysme se sdružovali při odbytu mléka, tak já z toho až takové obavy nemám.
 
Jakub LINKA, redaktor
——————–
V současnosti ceny mléka v Unii do značné míry ovlivňuje systém kvót, každá země může vyrobit jen jeho určité množství, jinak ji čekají pokuty. Tento systém ovšem v roce 2015 zcela skončí. Ještě o dva roky dříve Unie zruší například dotace na vývoz mléka, či mléčných výrobků.
 
Petr HAVEL, zemědělský analytik
——————–
Evropská unie není konkurenceschopná vůči světovým výrobcům mléka a navíc vytváří přebytky. To …, z toho logicky plyne, že skutečně část producentů mléka bude muset do budoucna skončit.
 
Jakub LINKA, redaktor
——————–
Přestože v poslední době výkupní ceny mléka rostou, zdaleka nedosahují úrovní z roku 2007 a 2008, kdy na něm farmáři vydělávali nejvíc. Jen za poslední rok zredukovali farmáři stáda krav o 30 tisíc kusů. Podle Agrární komory dokonce hrozí, že během příštích 12 měsíců přestane být Česká republika v produkci mléka soběstačná.
Jakub Linka, Česká televize.
Zdroj: ČT1