Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

11. celostátní výstava ovcí a koz

09/08/10
smf

Dovolujeme si Vás pozvat na 11. celostátní výstavu ovcí a koz a ovčácké slavnosti: O V E N Á L I E Zlobice 2010. Zdroj: ASZ

Pozvánka na Ovenálie 2010

SCHOK

Svaz chovatelů ovcí a koz, který je členem ASZ ČR, pořádá každoročně ovčácké slavnosti Ovenálie. Letos se konají 14. a 15. srpna v přírodním areálu Zlobice u Lipůvky u Brna. Během Ovenálií bude probíhat výstava plemen ovcí a koz s hodnocením, různé soutěže a ukázky, otevřena bude i rozhledna na Zlobici. Pořadatelé budou rádi, když se Ovenálií zúčastníte, ochutnáte speciality, zúčastníte se soutěží a prožijete příjemný víkend na Zlobici. Bližší informace v článku.
Pozvánka
Dovolujeme si Vás pozvat na 11. celostátní výstavu ovcí a koz a ovčácké slavnosti:
O V E N Á L I E  Zlobice 2010.
Ve dnech 14. – 15. 8. 2010 se v přírodním areálu Zlobice v katastru obce Malhostovice (15 km od Brna) uskuteční jedenáctá celostátní výstava ovcí a koz. Tuto největší výstavu malých přežvýkavců v ČR organizuje ve spolupráci se společností OVEKO a.s. Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR. Na výstavě se představí všechna významná plemena ovcí a koz chovaná v ČR, celkový počet vystavovaných zvířat bude více než 200 kusů.
Ovčácké slavnosti budou zahrnovat soutěže a ukázky, které, jak doufáme, zaujmou nejen chovatele ovcí a koz. Začátek programu je denně od 10 hodin.
Předvádění a hodnocení vystavených zvířat, klasifikace plemenných beranů a kozlů
Ukázky tradičních valašských zvyků a dovedností v podání Goralů z Košařisek
Ukázky ovládání ovčáckých psů – ovládání ovcí a koz
Ukázky zpracování ovčí vlny a výstava tkaných, pletených a plstěných výrobků
Řemeslná dílna pro návštěvníky – zpracování vlny, korálky, drátkování, keramika, patchwork. Děti i Vy můžete sami tvořit a vyrobit si něco na památku
Ukázky tradiční výroby ovčího sýra
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše v 11 hodin – soutěž pro skupiny i jednotlivce (základní suroviny, koření a vybavení Vám dodáme, vlastní přísady na dochucení jsou povoleny)
Soutěž v konzumaci halušek s brynzou ve 12 hodin
Řada dalších soutěží pro příchozí
Připraveny budou speciality z jehněčího masa, výborné domácí skopové klobásky, ovčí a kozí sýry a další dobroty z ovčího a kozího mléka.
Farmářský trh – výrobky z farem našich chovatelů, včetně ovčích kůží, výrobků z pravé ovčí vlny, chovatelské potřeby a pomůcky.
V areálu uvidíte kozy, ovce, prasátka a můžete se podívat na rozhlednu.
Sobota 14.8.2010 odpoledne a večer – vystoupení cimbálové muziky Drahan od 16 hod, večer taneční zábava při poslechu kapely Nová Tchýně.
Neděle 15.8.2010 – pokračování programu a soutěží včetně ukázek tradičních valašských zvyků a dovedností v podání Goralů z Košařisek.
 
Do přírodního areálu Zlobice se dostanete autem z Brna směrem na Svitavy, v obci Lipůvka za restaurací Formanka odbočíte vlevo na Tišnov, za vesnicí na vrcholu stoupání v lese asi po jednom kilometru odbočíte opět vlevo a po panelové cestě dojedete po 3 km do na Zlobici.
Na všechny návštěvníky a účastníky se těší organizátoři Ovenálií Zlobice 2010
Ing. Vít Mareš, předseda Svazu
zdroj: www.asz.cz

Zařazeno v Výstavy, Zemědělství