Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ekologičtí zemědělci vyzývají vládu

12/08/10
smf

K zachování nejen dotační podpory ekologickému zemědělství i po roce 2013 vyzývá současnou vládní koalici PRO-BIO – Svaz ekologických zemědělců. Zdroj: MEDIAFAX

Ekologičtí zemědělci vyzývají vládu k zachování a navýšení stávajících podpor
 
 K zachování nejen dotační podpory ekologickému zemědělství i po roce 2013 vyzývá současnou vládní koalici PRO-BIO – Svaz ekologických zemědělců. Mediafaxu to ve středu řekla manažerka svazu Kateřina Nesrstová.
 
Svaz v otevřeném dopisu koaliční vládě apeluje především na ekologickou část jejího programového prohlášení. Podle něj „vláda podpoří rozvoj ekologického zemědělství, bude podporovat jeho roli v uchování rázu krajiny, zvýšení retenční schopnosti půdy i ve výrobě biopotravin“. Podle Nesrstové svaz již zahájil přípravu materiálu, který chce na podzim předložit jako podklad pro diskusi s ministerstvem zemědělství a dalšími orgány o vývoji Společné zemědělské politiky EU.
 
„Základním požadavkem je zachování podpor ekologickému zemědělství i po roce 2013. Nejde ale jen o podporu finanční, ale také podporu marketingu či snižování byrokracie a všechny kroky, které by ekologickému zemědělství pomohly,“ podotýká Nesrstová. PRO – BIO chce také podle ní s politiky jednat o definitivním schválení „Akčního plánu pro ekologické zemědělství 2010“ a možnostech dodávek biopotravin do škol nebo do domovů důchodců.
 
V ČR přitom podpory ekologického zemědělství každoročně rostou. V loňském roce to bylo podle ministerstva zemědělství 980 milionů korun, tedy o 40 procent více než v roce 2008. Ekologičtí zemědělci hospodaří v ČR již téměř na deseti procentech zemědělské půdy, podle údajů z jara letošního roku působí v ČR více než 3 000 ekozemědělců. V rámci EU obhospodařují ekofarmáři v průměru 4,3 procenta zemědělské půdy.
 
Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin v ČR je ale zanedbatelný a pohybuje se kolem jednoho procenta. Ministerstvo zemědělství ale očekává, že tento podíl do roku 2015 vzroste na pět procent, podíl domácí produkce na prodejích biopotravin na 60 procent a podíl ekologicky obhospodařované půdy na 15 procent.
   Autor: Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz , zdroj: MEDIAFAX, 11.8.2010

Zařazeno v Dotace, Odkazy, Zemědělství