Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Pokuta pro ministerstvo zemědělství

06/08/10
smf

ÚOHS potvrdil rekordní pokutu pro ministerstvo zemědělství .Zdroj EURO

ÚOHS potvrdil rekordní pokutu pro ministerstvo zemědělství

Za stamilionové zakázky bez tendru musí resort zaplatit 1,8 milionu korun
Ministerstvo zemědělství musí zaplatit dosud nejvyšší pokutu, jakou kdy ministerský úřad dostal. ÚOHS potvrdil sankci 1,8 milionu korun za to, že resort v době úřadování ministra Petra Gandaloviče zadal Telefónice O2 dvě zakázky na informační technologie za celkem 570 milionů korun bez otevřeného řízení. Ministerstvo navíc podepsalo s dodavatelem smlouvy, ačkoli mu to antimonopolní úřad zakázal, protože již zakázku šetřil. Podnětem byly informace zveřejněné v tisku.

Ministerstvo v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění oslovilo jako jedinou společnost Telefóniku O2, která měla za 199 milionů korun zajistit systémovou centralizaci v resortu. Spolu s firmou T-Soft získala bez tendru zakázku na sjednocení webových portálů za 370 milionů.

„Kvůli pochybení v zakázce na integraci webových portálů byla ministerstvu uložena sankce jeden milion korun a za chyby v zakázce na systémovou centralizaci v rámci resortu pokuta 800 tisíc korun,“ sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ministerstvo se v odvolacím řízení hájilo tím, že zakázky nemohl realizovat nikdo jiný než právě Telefónica a T-Soft. ÚOHS ale dospěl k závěru, že předložené znalecké posudky sice deklarují návaznost na předchozí realizované zakázky, avšak neprokazují, že by danou zakázku nemohl realizovat jiný dodavatel.

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR