Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ze žní v Pardubickém kraji

26/08/10
smf

Ve Sloupnici žně téměř končí, zemědělci čekají na lepší počasí. Zdroj: Pardubický kraj

Ve Sloupnici žně téměř končí, zemědělci čekají na lepší počasí
Foto: Hejtman Radko Martínek s předsedou Oldřichem Vašinou při kontrole úrody. Autor: Luboš Kozel

   Před měsícem vyjely kombajny do polí v největším družstvu na hranicích Svitavska a Orlickoústecka.  Zemědělcům ze Sloupnice se podařilo sklidit 88 procent obilí. Nyní čekají na lepší počasí, aby žně dokončili. Na polích jim zbývají  plodiny zhruba na 200 hektarech. Sklizeň zvládnou kombajnéři za dva a půl dne, ovšem za předpokladu, že nebude pršet. V pondělí to sdělil předseda Zemědělského družstva Sloupnice Oldřich Vašina hejtmanovi Pardubického kraje Radko Martínkovi.
     „Předpokládal jsem, že hejtmana dostaneme na pole, aby si mohl z kombajnu prohlédnout úrodu. Celoročně pro zemědělce špatné počasí nám to však překazilo. Kombajny právě přijížděly po dešti z pole, a proto jsme ve skladech nad dosud sklizenou úrodou debatovali o její kvalitě,“ uvedl předseda. Věří, že i při špatných přírodních podmínkách nebude úroda nejhorší.
     Z informací, které má od svých kolegů zemědělců, dosahují horších výsledků v úrodných oblastech, srovnatelné jsou ve výše položených podnicích. Ve Sloupnici sklidili proti loňskému roku o jednu tunu řepky z hektaru méně, nižší je i sklizeň pšenice, kde se výnos pohybuje nad 6,5 tunami. „Očekávali jsme horší výnosy jarních ječmenů, výsledek je v úrovni plánu ve výši okolo 5,6 tun. Z ozimů dalo nejlepší výnos triticale v úrovni 7 tun. Kvalitu sklizně, zejména sladovnických ječmenů a potravinářské pšenice, pokazilo tropické horko před sklizní a přívalové deště v době sklizně,“ seznámil hejtmana s letošními výnosy Oldřich Vašina.
    Celkově však mohou být zemědělci ze Sloupnice s úrodou spokojeni a po sklizni plánují uspořádat pro zaměstnance tradiční dožínkové posezení.
 (mag)
zdroj: www.pardubickykraj.cz, 24.8.2010