Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Evropská unie a pěstování GMO

27/09/10
smf

Nový legislativní rámec EU pro GM potraviny a krmiva se vyhodnocuje. Zdroj: MZe

Evropská unie a pěstování GMO

Nový legislativní rámec EU pro GM potraviny a krmiva se vyhodnocuje.
Evropská komise dává členským státům větší volnost. Nové doporučení dává členským státům větší flexibilitu při definování koexistenčních opatření. Pokud jde o hladiny nezáměrné přítomnosti GMO, dovoluje jim např., aby byly nižší než 0,9 %, což je prahová hladina stanovená legislativou Evropské unie.
Aby se zajistilo, že vývoj moderní biotechnologie a specifičtěji GMO probíhá naprosto bezpečně, vytvořila EU legislativní rámec regulující GM potraviny a krmiva v EU. Tento legislativní rámec EU pro GM potraviny a krmiva se vyhodnocuje.
Dne 13. 7. 2010 schválila Evropská komise obsáhlý návrh, který dává určitou volnost členským státům. Tento návrh představuje nový flexibilní přístup Komise k pěstování GMO, který bere do úvahy přání členských států, ale zároveň zachovává, že se autorizace provádí na základě pevných vědeckých poznatků. Existující systém autorizace v EU prováděný na vědeckém základě tak zůstává nezměněn.
Další informace k novému přístupu Evropské unie k pěstování geneticky modifikovaných rostlin můžete najít na webových stránkách  Informačního centra bezpečnosti potravin a konkrétní otázky a  otázky a odpovědi v českém jazyce tamtéž na této adrese.
Zdroj: www.eagri.cz