Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zrušení LFA oblasti SX

27/09/10
smf

Od ledna příštího roku dojde novelou nařízení vlády č. 75/2007 Sb. ke zrušení LFA oblastí typu SX. Zdroj: ČSCHMS

Zrušení LFA oblasti SX od 1.1.2011

Od ledna příštího roku dojde novelou nařízení vlády č. 75/2007 Sb. ke zrušení LFA oblastí typu SX. Důvodem je uvedení národní legislativy do souladu s PRV. Za oblasti se specifickými omezeními typu SX jsou považována ta území, která byla zařazena do LFA v období 2004 – 2006 a vlivem aktualizace vstupních dat (výnosnost zemědělské půdy, svažitost podle digitálního modelu terénu) již nesplnila kritéria pro zařazení do LFA.

Z důvodu zachování možnosti splnit žadatelům hospodařícím v LFA vymezených pro období 2004 – 2006 závazek provozování zemědělské činnosti po dobu minimálně 5 let od první platby vyrovnávacího příspěvku jsou oblasti se specifickými omezeními typu SX zařazeny do LFA do roku 2010. Tento termín byl stanoven rovněž s ohledem na znění čl. 94 nařízení Rady (ES) č. 1698/2005, kdy od roku 2010 měla vstoupit v platnost nová kritéria pro vymezení méně příznivých oblastí. Jedná se tedy o vyřazení 61 katastrálních území z LFA.

Předkládaný návrh novely rovněž stanoví mechanismus, aby příjemci plateb postižení vyřazením těchto oblastí nemuseli vracet již poskytnuté finanční prostředky z důvodu nesplnění závazku hospodařit v LFA 5 let od poskytnutí první platby. Jedná se o případy, kdy žadatel poprvé obdržel platbu vyrovnávacího příspěvku v roce 2006, závazek provozování zemědělské činnosti po dobu minimálně 5 let od první platby vyrovnávacího příspěvku pak trvá do 31. 12. 2011. Vzhledem ke skutečnosti, že je navrhováno, aby s účinností od 1. 1. 2011 nebyly oblasti se specifickými omezeními typu SX zařazeny do LFA, nebudou moci někteří žadatelé bez vlastního zavinění splnit tento pětiletý závazek hospodaření a Státní zemědělský intervenční fond bude požadovat vrácení všech poskytnutých finančních prostředku v rámci tohoto opatření od roku 2006. Z tohoto důvodu je navrhováno nepovažovat za porušení pětiletého závazku hospodaření situace, kdy zemědělec stále obhospodařuje půdní bloky, popřípadě jejich díly s kulturou travní porost na minimální výměře 1 ha a tyto půdní bloky, popřípadě jejich díly byly před nabytím účinnosti tohoto nařízení v evidenci půdy zařazeny do oblastí se specifickými omezeními typu SX.

Autor:  Kamil Malát , zdroj: www.schms.cz, 24.9.2010