Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

REGIONÁLNÍ POTRAVINA 2010

28/12/10
smf

Vítězové soutěže Regionální potravina 2010 v Pardubickém kraji.

REGIONÁLNÍ POTRAVINA 2010
O projektu
V letošním roce bylo touto značkou oceněno 71 produktů od malých a středních výrobců a zemědělců z celkových 943 přihlášených. Princip soutěţe, kterou vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR za podpory Agrární a Potravinářské komory, je prostý. Krajské odborné poroty vybírají vţdy jeden výrobek v kaţdé kategorii – ovoce a zelenina, mléko a mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky a ostatní potravinářské produkty. Oceněný výrobce pak získává právo uţívat značku Regionální potravina na výrobcích a při jejich propagaci po dobu šesti let.
Základním zdrojem informací o projektu je webová stránka www.regionalnipotravina.cz. Zde najdete podrobnosti o oceněných potravinách, postupně přibývají také jejich prodejní místa, recepty na tradiční regionální pokrmy a tipy na výlety.
Pardubický kraj
Ovoce a zelenina
Květák Zelenina Šnakov                           www.zeleninasnakov.wz.cz
Firma Zelenina Šnakov zaloţená v roce 1993 se věnuje především pěstování košťálové zeleniny (květák, zelí, kapusta). Na větších plochách, přibliţně 115 ha, dále pěstuje obiloviny, mák a další plodiny.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Dědečkovo tajemství                                      SISKA  www.babicka.eu
Firma zahájila svou činnost v roce 2006, a to zkušebním prodejem 8 druhů Babiččiných ovocných čajů. V současné době se portfolio výrobků rozrostlo na bezmála 100. Čaje s kousky ovoce jsou vyráběny dle starého a osvědčeného receptu babičky majitelky.

Mléko a mléčné výrobky

Artuš – přírodní salámový polotvrdý sýr 40%    Miltra B  www.miltra.cz
Mlékárna Miltra B s.r.o. se sídlem v Městečku Trnávka je jediným výrobcem sýrů tzv. salámového tvaru v České republice. Historie mlékárny sahá aţ do roku 1900, kdy bylo zaloţeno a do rejstříku zapsáno Rolnické mlékárenské druţstvo pro Trnávku a okolí. V letošním roce oslavila mlékárna 110 let své existence.

Pekařské a cukrářské výrobky

Pardubický perník – sada                                Pavel Janoš   www.pernikjanos.cz
Kořeny výroby tradičního pardubického perníku sahají u rodiny Janošových aţ do počátku minulého století. Marie Janošová, vyučená kuchařka, vyráběla vynikající cukrářské výrobky včetně perníku. Na rodinnou tradici navázal i její vnuk Pavel Janoš, který dal klasickým perníkům moderní pojetí a pouští se i do netradičních zakázek. V roce 1998 byl oceněn titulem „Cukrář-perníkář roku“.

Masné výrobky

Radní rolka                               Řeznictví-uzenářství Francouz , www.maso-francouz.cz
  
Radní rolka je masný tepelně opracovaný výrobek z dílny firmy Řeznictví-uzenářství Francouz. Ladislav Francouz zaloţil rodinné řeznictví spolu se svou ţenou v roce 1990. Provozovna a prodejna byla zřízena u rodinného domu v Sobětuchách. Postupem času zájem o kvalitní produkty narůstal, v roce 1997 firma zakoupila objekt bývalého hostince ve Skupicích a celý jej zrekonstruovala. V současné době prodává své výrobky mimo jiné prostřednictvím vlastní sítě regionálních prodejen.