Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Agrární rozpočet na rok 2014

27/01/11
smf

O nové přerozdělení 60 mld. EUR z rozpočtu EU bude svedena velká bitva. Zdroj: Agronavigator

Agrární rozpočet na rok 2014

Polský ministr zemědělství Marek Sawicky se podle vyjádření listu Handelsblatt vyvinul v obávaného vůdce nového východoevropského sebeuvědomění v rámci EU. Snaží se stále ostřeji zasazovat za nové přerozdělení přímých plateb ve prospěch východoevropských zemí. Spolkovou ministryni zemědělství Ilse Aigner a jejího francouzského kolegu Bruno Le Maire znervózňuje skutečnost, že se bude vyjednávat o rozpočtu EU v době polského předsednictví EU.
 
Podle listu je Aignerové již dnes jasné, že se strhne velká bitva o nové přerozdělení téměř 60 mld. EUR, které představují 40 procent z celého rozpočtu EU. Le Maire dokonce hovoří o „boji historického rozměru“. Aignerová nechce ztratit z plateb pro německé zemědělce více než 3 procenta, protože jinak by se ještě dále vyostřila pozice Německa jako největšího netto plátce.
 
Polský ministr Sawicky varuje před vytvářením jakýchsi bloků, jaké již zkusily vytvořit např. Francie a Německo prostřednictvím předložení vlastního návrhu reformy SZP. „Také Varšava má dostatek spojenců pro odvážnou reformu agrární politiky EU. To, co navrhují Francie a Německo, znamená stagnaci a zakládá počátek nekalé soutěže“, uvedl Sawicky pro list Handelsblatt.
 
Agrarhaushalt 2014: Die Blöcke bringen sich in Stellung
[2011-01-25], www.topagrar.cz