Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K ekologii v Pardubickém kraji

22/04/11
smf

U příležitosti oslav Dne Země připravila Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem kulatý stůl na téma ekologie. Zdroj: Pardubický kraj

V rámci Dne Země debatovali odborníci o ekologii
 
   U příležitosti oslav Dne Země připravila Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem kulatý stůl na téma ekologie. V historickém sále pardubické radnice k němu zasedli zástupci kraje, města Pardubice, ekologických organizací, ale také hlavních průmyslových podniků spolu s občany. Akce se konala pod záštitou senátorky Miluše Horské, koordinátory Koalice nevládek Pardubicka a radních Pardubického kraje Václava  Kroutila a Pavla Šotoly. Na závěr vyhlásili anketu o nejkrásnější stromořadí kraje.
    Hlavními tématy byla ochrana přírody a vyhlašování chráněných území včetně Natury 2000, provoz záchranných stanic zvířat a ekologická výchova a zejména pak nakládání s odpadem v kraji i jeho případné spalování. Přítomní se shodli, že prvotním úkolem je vzniku odpadu předcházet, dalším úkolem je třídit, třídit a zase třídit a teprve potom se rozhodovat, jaké zbude množství a co s ním udělat. Ukázalo se, že ani přítomní ekologové a zástupci zelených iniciativ nejsou v zásadě proti spalování, ale musí se týkat jen odpadu, který vznikne v místě, nejde nijak zpracovat a je na něj použita nejmodernější technologie, která co nejméně zatíží životní prostředí. Zástupci Synthesie a Parama ale také připomněli obrovské množství dosud nezlikvidovaných starých zátěží v těchto areálech.
    Na nutnost třídění biologického odpadu upozornil radní Pardubického kraje pro zemědělství a venkov Václav Kroutil: „Až 40 procent komunálního odpadu činí biologická složka, která by se po zpracování v bioplynových stanicích a kompostárnách mohla stát významným příspěvkem pro přirozené zvyšování úrodnosti půd a zároveň by produkovala i energii. Zatím se mi ale zdá, že příprava novely zákona o obnovitelných zdrojích spíše nahrává technokratům a méně projektům blízkým k přírodě.“
    Vydařený byl i dopolední program Dne Země pro školy, na kterém se podílela řada dobrovolníků z neziskových organizací v kraji. „Těší mě, že v letošním roce který celá Evropská unie vyhlásila Rokem dobrovolnictví, můžeme poukázat na to, že také u nás je mnoho lidí, kteří ve svém volném čase přispívají ke zlepšení životního prostředí, pracují s mládeží a pomáhají tam, kde je potřeba,“ řekl radní Pardubického kraje pro neziskový sektor Pavel Šotola.
V anketě Regionálního muzea v Chrudimi a Ekocentra Zelený dům o nejkrásnější stromořadí zvítězilo stromořadí na náměstí na Seči, druhé místo obsadila zámecká lipová alej v Chocni a na třetím místě je javorová alej v Běstvině. Cenu vyhlásil radní Václav Kroutil.
Pardubice ,18. 4. 2011