Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Regionální výrobci potravin mají kamennou prodejnu

06/04/11
smf

Byla otevřena farmářská prodejna Český grunt v Pardubicích. Zdroj: Pardubický kraj

Regionální výrobci potravin mají kamennou prodejnu
Radní Václav Kroutil otevíral farmářskou prodejnu v Pardubicích. Foto: archiv

 Problémy regionálních pěstitelů a chovatelů s odbytem jejich produktů zná dobře radní Pardubického kraje pro zemědělství a životní prostředí Václav Kroutil. S velkým zájmem dnes přivítal otevření farmářské prodejny Český grunt  v pardubické Smilově ulici. 
     „Často se setkávám s pěstiteli a chovateli, kteří jsou schopni svoji produkci vyrobit, ale už jim nezbývá prostor a čas ji propagovat a prodat. Pro ně je takováto forma kamenného obchodu ideální, pouze jednou nebo víckrát týdně výrobky dovezou do obchodu,“ říká radní Kroutil a dodává: „Zapadá to do strategie Pardubického kraje. Chceme, aby člověk, který na trhu vyhledává regionální produkty, měl příležitost se k nim dostat. A vedle farmářských trhů je tohle dobrá příležitost.“
     Obchody s názvem Český grunt postupně vznikají v celé republice. Nabízejí pouze zboží přímo od českých malých a středních výrobců a pěstitelů, ne od velkodistributorů. Část je v biokvalitě a zbytek je z malovýroby, která nepotřebuje masivní ošetřování chemickými přípravky. „V Pardubicích jsme prosazovali, aby z velké části obchod vycházel z nabídky místních regionálních výrobců,“ doplňuje Václav Kroutil. Nabídku tvoří sortiment od 30 – 40 dodavatelů. Zákazníci tu najdou výrobky z místních kozích farem, domácí vejce, čerstvé mléko, mošty, med, sezónní ovoce a zeleninu, pečivo a uzeninu, ale také třeba perník a výrobky místní Vitany. Na druhou stranu zde lidé také mají příležitost se seznámit se specialitami z okolních regionů České republiky.
Zdroj: Pardubický kraj, www.pardubickykraj.cz, 4.4.2011