Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Spojené státy chtějí odbourat celní sankce vůči EU

10/06/11
smf

Pravděpodobně se blíží konec jednoho z nejdelších sporů mezi světovými obchodními velmocemi.Zdroj: Agronavigator

Spojené státy chtějí odbourat celní sankce vůči EU

Pravděpodobně se blíží konec jednoho z nejdelších sporů mezi světovými obchodními velmocemi.
Brusel/Washington – Obchodní spor mezi Spojenými státy a Evropskou unií ohledně hovězího masa se očividně chýlí ke konci.
Americká vláda oznámila svůj záměr, že chce zcela zrušit celní sankce, které uvalila v rámci odvetných opatření na zemědělské a průmyslové produkty z EU, uvedli mluvčí komisaře EU pro obchod Karla de Guchta a komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Daciana Ciolose. Tento vstřícný krok k ukončení sporu Evropská unie podle informací Dow Jones News uvítala. Spojené státy tím vykročily vstříc EU rychleji než bylo zakotveno v předběžné dohodě o urovnání sporu o hovězí maso.
 
Na jaře 2009 USA a EU uzavřely dodatečnou dohodu, ve které se USA zavázaly, že jako první krok nejprve sníží dovozní cla a po uplynutí tří let je zruší úplně. EU se naproti tomu zavázala k navýšení kvóty pro bezcelní import nejprve na 20 000 tun kvalitního, hormonálně neošetřeného masa, která by se v dalším kroku měla zvýšit na 45 000 tun. Interní komise již začala pracovat na návrzích, které bude předkládat Evropskému parlamentu a Radě tak, aby mohla jednání postoupit na vyšší úroveň.
 
Evropská unie používání hormonálních růstových stimulátorů a dovoz hormonálně ošetřeného masa na začátku 80. let zakázala. USA a Kanada tento zákaz napadly, protože podle jejich názoru porušil pravidla Světové obchodní organizace. Odvolací grémium WTO dospělo v roce 1998 k závěru, že vědecké posouzení rizika, jímž EU svůj zákaz odůvodnila, není dostatečně konkrétní. USA a Kanada získaly od WTO povolení, uvalit na zboží importované z EU 100% clo. Celní sankce se vztahovaly na zboží, jehož tržby v USA dosahovaly ročně částky 116,8 USD a v Kanadě 11,3 mil. CAD. Díky předběžným dohodám mezi EU a USA se celní sankce následně vztahovaly pouze na zboží, jehož tržby v USA dosahovaly na konci 90. let ročně částky kolem 38 milionů dolarů.
 
Hormonstreit: USA will Strafzölle gegen EU aufheben
[2011-06-08], www.agrarheute.com
Převzato z : www.agronavigator.cz