Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Rozhořčení je na místě !

27/07/11
smf

Ministr zemědělství Ivan Fuksa v pátek 22. července 2011 ve své tiskové zprávě stručně oznámil všem zemědělcům, že zastavuje administraci dotačního programu na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic z důvodu úspor finančních prostředků. Zdroj: KDU-ČSL

KDU-ČSL: Zatímco energetické firmy ovládají vládu ODS, TOP 09 a VV, zemědělcům zůstávají jen oči pro pláč

Ministr zemědělství Ivan Fuksa v pátek 22. července 2011 ve své tiskové zprávě stručně oznámil všem zemědělcům, že zastavuje administraci dotačního programu na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic z důvodu úspor finančních prostředků. Ministerstvo přitom před několika týdny dotační program samo vyhlásilo a přijímalo žádosti.

"Chování a přístup pana ministra je naprosto nepřijatelné. Volají mi rozhořčení zemědělci, kteří strávili poslední měsíce vyřizováním nutných formalit, strávili hodiny papírováním a investovali desítky tisíc do povolení apod., aby nakonec zjistili, že jejich práce a snažení byly zbytečné," říká místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
"Je to kocourkov a arogance. Ministerstvo ještě před měsícem vyhlašuje nějaký program, aby za několik týdnů zjistilo, že na něj nemá údajně peníze. Přitom je tento program financován z EU. Celkově by se jednalo o přibližně 500 mil. Kč., při čemž finanční příspěvek ČR by byl cca 120 mil Kč. Vláda tak opět šetří na naprosto nesprávných místech. Pokud by zastavila nějaký národní dotační program, šlo by to ještě pochopit, ale zastavit program, který mohl do českého zemědělství přinést několik stovek miliónů korun, je neomluvitelné a nepochopitelné," konstatuje 1. místopředseda KDU-ČSLPetr Šilar"Plně v tomto smyslu podporuji stanovisko Agrární komory, které včera tlumočil její prezident Jan Veleba na tiskové konferenci," doplnil Šilar

"Toto rozhodnutí má potom pouze jedno jediné vysvětlení. Vláda ODS, TOP09 a VV je tažena lobby velkých energetických společností, které nemají zájem o výrobu el. energie z obnovitelných zdrojů, které nemají pod vlastní kontrolou. Rozhodnutí o zastavení tohoto programu údajně vzešlo přímo od premiéra Petra Nečase. KDU-ČSL proto odešle předsedovi vlády dopis, ve kterém ho vyzveme, aby vysvětlil svoji úlohu v tomto případě. Rovněž vyzveme ministra Fuksu, aby přehodnotil své rozhodnutí a dotační program znovu obnovil. Vše zatím totiž nasvědčuje tomu, že se nejedná o bohulibý záměr ušetřit finanční prostředky, ale vyhovět energetické lobby, která je jedním z hlavních přispěvatelů do stranických pokladen. A čeští zemědělci? Ti opět jen spláčou nad výdělkem," dodává na závěr místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.


Petr ČADA
okresní předseda KDU-ČSL 
ÚSTÍ NAD ORLICÍ
http://www.kduuo.cz/