Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Poříčí u Litomyšle slavilo titul Vesnice roku Pardubického kraje

18/08/11
smf

Poříčí u Litomyšle slavilo titul Vesnice roku Pardubického kraje. Zdroj: Pardubický kraj

Poříčí u Litomyšle slavilo titul Vesnice roku Pardubického kraje
Vesnicí roku 2011 v Pardubickém kraji se stala obec Poříčí u Litomyšle. Foto: archiv
   Zlatá stuha pro nejhezčí vesnici roku v Pardubickém kraji pro letošní rok je v dobrých rukou. S touto myšlenkou musel odcházet každý, kdo byl přítomen na středečním slavnostním vyhlašování. Krajské kolo soutěže Vesnice roku 2011 v Pardubickém kraji vyhrála obec Poříčí u Litomyšle s necelými pěti sty obyvateli.  Za vítězství v krajském kole získají Poříčští na rozvoj své obce dotaci milion korun.
 
Důvod k radosti mají v Poříčí oprávněný. Konkurence v souboji o tento prestižní titul byla velká.  „Pro hodnotící komisi to bylo velmi náročné. Všechny obce, kterých  se do soutěže přihlásilo dvacet šest, byly perfektní a zaslouží si poděkování,“ uvedla Věra Rálišová reprezentující v komisi Spolek pro obnovu venkova. V podobném duchu hovořil také radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „V letošním roce se přihlásilo více obcí než vloni. Všem starostům je třeba poděkovat za to, že se rozhodli účastnit se soutěže. Jako zemědělec mám také radost z toho, že máme v našem regionu obce, jako jsou Jaroměřice, kde skvěle pečují o zeleň a životní prostředí,“ připomněl držitele Zelené stuhy krajský radní Kroutil. „Na vyhlášení této akce je vidět, že se radní dokážou domluvit i se zemědělci,“ reagoval pak na ocenění obce Úhřetice, která si dnes odvážela Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělskou společností.
Do Poříčí jezdí často a rád náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „V posledních letech udělali velký pokrok, obec se proměňuje k  lepšímu. Vesnice, která dbá na tradice a sousedské společenství, zkrásněla. Je za tím potřeba vidět konkrétní, mnohaletou práci lidí ve vedení obce, ale i všech dalších obyvatel, kteří umí přiložit ruku k dílu.“
Starosta obce František Bartoš ve spolupráci s občany připravil pro hosty slavnostního vyhlášení pestrý a zábavný program.U místního mlýna čekal na návštěvníky vodník. Místní občan, republikový mistr v leteckých modelech Vlastimil Vostřel zase představil své klenoty v akci. Krásný rozhled na Poříčí byl dopřán účastníkům vyhlášení s indiánským týpím v zádech a ohnivou vodou. V obci to však žije často. „Příští týden máme v plánu pořádnou veselici pro všechny naše obyvatele. Všichni z toho máme velkou radost“, dodal starosta Poříčí František Bartoš.
Při předání Zlaté stuhy obci Poříčí náměstek hejtmana Línek připomněl, že nás dělí deset let o okamžiku, kdy se Kameničky staly nejen krajským, ale i republikovým vítězem:. „Přeji si, aby Poříčí šlo v jejich šlépějích.“
Zdroj: www.pardubickykraj.cz ,17.8.2011