Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vesnice roku 2011 Pardubického kraje

12/08/11
smf

Slavnostní vyhodnocení a předání zlaté stuhy se uskuteční ve středu 17. srpna 2011 v 10 hodin v Kulturním domě v Poříčí u Litomyšle. Zdroj: Pardubický kraj

Slavnostní vyhlášení vítěze soutěže o Vesnici roku 2011 Pardubického kraje klepe na dveře
Poříčí na Litomyšlsku získalo letošní titul Vesnice roku Pardubického kraje. Foto: archiv
Šestadvacet obcí se ucházelo o zlatou stuhu pro nejlepší Vesnici roku 2011 Pardubického kraje. Vyhrát však mohla pouze jedna. Z vítězství se mohou radovat obyvatelé Poříčí u Litomyšle. Slavnostní vyhodnocení a předání zlaté stuhy se uskuteční ve středu 17. srpna 2011 v 10 hodin v Kulturním domě v Poříčí u Litomyšle.
 
„Vítěz krajského kola bude reprezentovat Pardubický kraj v celorepublikovém kole. Naším přáním je, aby Poříčí u Litomyšle atakovalo nejvyšší metu i na celostátní úrovni,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Komise hodnotila například péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií.
     Kromě titulu Vesnice roku 2011 se budou udělovat i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život mohou očekávat v Lukavici z okresu Ústí nad Orlicí. Bílá stuha za činnost mládeže poputuje do Janova na Svitavsku. „Na Úhřetice z okresu Chrudim čeká oranžová stuha díky vynikající spolupráci obce a zemědělského subjektu. Zelená stuha patří Jaroměřicím, neboť zde skvěle pečují o zeleň a životní prostředí,“ dodal radní Kroutil. Cenu naděje pro živý venkov, která se uděluje za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích, obdrží Voleč z okresu Pardubice.
      Soutěže se mohly zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 6300 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.