Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Francie naléhá na zákaz pěstování MON810 v EU

28/02/12
smf

Francie požaduje zákaz pěstování transgenní linie kukuřice MON810 v celé Evropské unii. Zdroj: ÚZEI

Francie naléhá na zákaz pěstování MON810 v EU
Francouzské ministerstvo zemědělství oznámilo, že podle nejnovějších vědeckých výzkumů představuje pěstování GM kukuřice MON810 velké nebezpečí pro životní prostředí.

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

Francie požaduje zákaz pěstování transgenní linie kukuřice MON810 v celé Evropské unii. Vláda vyzvala Evropskou komisi, aby pozastavila povolení. Nejnovější vědecké výzkumy ukázaly, že pěstování této linie kukuřice společnosti Monsanto skrývá velké nebezpečí pro životní prostředí, uvádí francouzské ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě.
Rezort se odvolává mimo jiné na dobrozdání Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) týkající se linie kukuřice Bt11. EFSA se v něm vyslovuje pro to, aby se při pěstování Bt11 neopomíjela určitá preventivní opatření. Zejména by měl být pravidelně kontrolován vliv na motýly, kteří nejsou považováni za škůdce, jakmile podíl pěstování Bt11 regionálně překročí určitou mez. Dále musí být zharmonizováno pěstování Bt11 s MON 810 a eventuálně jinými komerčně pěstovanými liniemi Bt-kukuřice, aby se zabránilo vzniku rezistence vůči vytvářenému toxinu. Příslušná preventivní opatření pro MON810 v současné době neexistují, uvádí ministerstvo.
Evropský komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli prohlásil, že informace získané z Francie budou zaslány EFSA k ověření. Paříž tlačí na kompletní nové hodnocení MON810 a pro případ, kdyby Komise povolení nepozastavila, oznámila, že plánuje dočasný zákaz pěstování na národní úrovni. Nikolas Sarkozy, který se chce v dubnu ucházet o post francouzského prezidenta i ve druhém funkčním období, sází vše na obnovení zákazu pěstování MON810 zrušeného minulý rok na podzim francouzskou Státní radou (Conseil d´Etat). Většina Francouzů je podle průzkumu proti pěstování GM rostlin. (AgE)
Zdroj: ÚZEI, www.agronavigator.cz