Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Problémy se skupinovým ustájením prasnic

23/02/12
smf

Čtvrtina belgických chovatelů prasnic nedokáže vyhovět novým požadavkům na ustájení březích prasnic a hodlá do konce letošního roku ukončit činnost. Zdroj: ÚZEI

Problémy se skupinovým ustájením prasnic

Čtvrtina belgických chovatelů prasnic nedokáže vyhovět novým požadavkům na ustájení březích prasnic a hodlá do konce letošního roku ukončit činnost.
Směrnice Rady Evropské Komise 91/630/ES stanoví, že po 1. lednu 2013 musí být chované březí prasnice ustájeny skupinově. Pro čtvrtinu belgických chovatelů prasnic, jak vyplynulo z průzkumu belgického Ústavu pro výzkum v odvětví zemědělství a rybářství, představuje obligatorní přechod na skupinové ustájení neřešitelný problém.
Do poloviny roku 2011 nutnou transformaci na skupinové ustájení zdárně dokončilo pouze 36 % dotázaných zemědělských podniků, ve kterých je chována téměř polovina všech belgických prasnic. Dalších 13 % zemědělských podniků uvedlo, že přestavba na skupinový chov březích prasnic právě probíhá.
 
Z 51  podniků bez skupinového ustájení březích prasnic chce ale pouze polovina pokračovat v chovatelské činnosti i po roce 2013 a nutné úpravy splnit v požadovaném termínu. 97 procent chovatelů prasnic se vyslovilo pro skupinové ustájení se samopoutacími kotci a výběhem nebo v malých kotcích bez fixace (krmná místa jsou vytvořena krátkými oddělovacími stěnkami, aby na sebe prasnice neviděly, a byly vázány biologicky pomalu odsypávaným suchým nebo protékajícím krmivem). Pouhá tři procenta chovatelů chtějí instalovat identifikační elektronické krmné stanice. Systémy krmení ad libitum u automatu kašovitého krmení s nízkoenergetickou potravou a racionální krmení březích prasnic u automatu trubicového kašovitého krmení Belgičané jako alternativu vůbec neuváděli.
 
Jeder vierte Betrieb zieht Notbremse
SUS, 2011/2012, č. 6, s. 28
Zdroj: ÚZEI, www.agronavigator.cz