Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kritika návrhů na greening SZP

29/03/12
smf

Zástupci vědeckých kruhů, sdružení nevládních organizací i bankovního sektoru vyjádřili v Bruselu výhrady k navrhované podobě „ozelenění“ zemědělské produkce, kterou navrhla EK. Zdroj: ÚZEI

Kritika návrhů na greening SZP
Zástupci vědeckých kruhů, sdružení nevládních organizací i bankovního sektoru vyjádřili v Bruselu výhrady k navrhované podobě „ozelenění“ zemědělské produkce, kterou navrhla EK.
Návrhy Evropské komise na transformaci Společné zemědělské politiky (SZP), podle dobrozdání profesora agrární ekonomie Haralda von Witzke z Humboltovy univerzity v Berlíně, budou jen sotva přínosné pro řešení problému hladu ve světě. Realizace návrhů EK by podle jeho názoru, který prezentoval nedávno v Bruselu, mohla tento problém ještě zhoršit.
 
Von Witzke zdůraznil, že pokles tempa růstu zemědělské produkce na celém světě bude čelit rostoucí poptávce po potravinách a ekologizace evropského zemědělství deficit potravin ještě zvýší. Místo toho by bylo smysluplnější výrazně navýšit finanční prostředky směřující do oblasti výzkumu a vývoje, aby mohlo dojít ke zvýšení produktivity a efektivity zemědělské produkce.
 
Viceprezident COPA Lorenzo Ramos v této souvislosti varoval před následky krácení finančních prostředků v agrárním rozpočtu, protože jsou výhodnou investicí do bucoucnosti a zdůraznil, že 1 € vložené do tohoto odvětví generuje 10 € příjmů.
 
Johann Marihart, předseda evropských zpracovatelů zemědělských komodit připomenul zasedání G20 (v roce 2011 v Paříži), v jehož rámci nejvyšší státní a rezortní představitelé jednoznačně deklarovali, že zvýšení zemědělské produkce přispívá k posílení potravinové bezpečnosti. Plány Komise na ozelenění by naopak měly vést k poklesu zemědělské produkce a zvýšit volatilitu cen zemědělských produktů.
 
Zajištění dostupnosti komodit z hlediska množství a kvality bude do budoucna podle názoru hlavního evropského analytika Rabobank pro potravinářský průmysl Cyrille Filotta, nejvýznamnějším strategickým cílem pro podniky a vlády jednotlivých členských zemí EU. Již nyní uplatňují nadnárodní společnosti strategii „zpětné integrace“ až k zemědělci, zatímco Čína skupuje ve snaze posílit ornou půdu v jiných státech, aby mohla posílit bezpečnost dodávek zemědělských produktů. (AgE)
 
"Agrarreform beendet nicht den Hunger auf der Welt"
Zdroj: ÚZEI, www.agronavigator.cz