Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Označování nosnosti podlah ve skladech

18/03/12

Označování nosnosti podlah ve skladech

Označování nosnosti podlah ve skladech
11.3.2012, Zdroj: Verlag Dashöfer
 
Dotaz:
Je nutné označovat nosnost podlah také u jednopodlažních nepodsklepených skladových objektů. Děkuji za odpověď?

Odpověď:

O nutnosti označování nejvyšší přípustné nosnosti podlah u vícepodlažních skladů, případně u skladového objektu umístěného nad jinou místností, dnes již není nutno diskutovat. Celá řada tragických událostí, ke kterým v dřívějším období docházelo v souvislosti s přetížením příslušné podlažní konstrukce, kdy obrazně řečeno "první patro se přemístilo do přízemí", dnes již prakticky u nikoho nevzbuzuje pochybnosti nejen o nutnosti, ale i účelnosti takovéhoto značení. Lze jenom připomenout, že už dnes málo známé vládní nařízení č. 41/1938 Sb., již takovýto požadavek obsahovalo – viz znění § 142. 
Současné bezpečnostní předpisy ale požadují, bez rozdílu, ve všech skladech a jiných prostorách určených ke skladování na dobře viditelných místech umístění tabulek (údajů) o maximální přípustné nosnosti podlahy (viz kupř. bod 10.1 přílohy k nařízení vlády č. 101/2005 Sb.), tzn. i u skladových objektů které jsou předmětem dotazu. 
Vezmeme-li v úvahu velikosti měrných tlaků na příslušnou podlahu skladového objektu – kupř. jenom při stohování sloupkových, ohradových a podobných palet s horní konstrukcí, a možné důsledky z porušení stability příslušného stohu při překročení přípustné velikosti zatížení podlahy, potom lze i pochopit nutnost značení nosnosti podlahy skladového objektu také u jednopodlažních nepodsklepených skladových objektů. Pro získání určité představy o možné velikosti takovýchto tlaků lze uvést, že za daných podmínek lze stohovat též hutní palety o nosnosti až 5 000 kg a to do výšky až 8 m. 
V komentovaném skladovém objektu lze ale skladovat též drobné, málo hmotné předměty – kupř. dřevěné či kartonové obaly apod. V takovýchto případech, za normálních podmínek skladování, nehrozí sice žádné nebezpečí související s překročením nosnosti skladových podlah, ale i zde označení nejvyšší přípustné nosnosti podlah má svůj smysl.
 
 

Zařazeno v Aktuality, Poradenství